Edit
15 °C
29 °C

Űrbe megy a Google társalapítója

2008.06.11. 21:20
Ötmillió dollárért az űrbe repül Sergey Brin, a Google egyik alapítója. Az internetes óriáscég sok millió dollárral támogatja az űrkutatást.

A szupergazdagok űrbeli utaztatásával foglalkozó virginiai Space Adventures cég szerdán bejelentette, hogy megállapodás született az orosz űrkutatási ügynökséggel arról, hogy az első teljesen privát Szojuz-űrrepülésre 2011-ben kerül sor. Két turista számára lesz hely az űrhajón, a harmadik az orosz kapitányé. Sergey Brin, a Google alapítója elsőként szerzett jegyet az űrtúrára.

A Space Adventures eddig öt turista űrbeli látogatását szervezte meg, legutóbb a magyar származású Charles Simonyi szoftverfejlesztő látogatott el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tavaly áprilisban. A hatodik turista - aki 35 millió dollárt fizetett - októberben utazik az űrbe; az ő nevét nem közölték.

Az orosz származású Brin, a Google technológiai elnöke közölte: az űr kutatásának és üzleti fejlesztésének pártolója. A Google tavaly 30 millió dolláros versenyt hirdetett Lunar X Díj néven egy ember nélküli Hold-utazásra.

Korábbi hírek szerint a Space Adventuresnek néhány éven belül le kell állítania az űrturista-programot. Vitalij Lopota, az Enyergija, az orosz űrhajózási vállalat elnöke áprilisban azt mondta: ő személy szerint nem nagy híve ezeknek az utazásoknak, csak pénzügyi okok miatt támogatja az űrturizmust. Anatolij Perminov, az orosz űrkutatási ügynökség vezetője pedig már többször úgy nyilatkozott, hogy az űrturisták helye megszűnhet 2010-től, miután az ISS személyzete háromról hatfősre bővül. A Space Adventuresnek 2009 áprilisára is van még egy helye az ISS-re tartó orosz Szojuz űrhajón.