Ödön
1 °C
11 °C

Az űrben is működik a bumeráng

2008.03.21. 14:05
A bumeráng az űrben is bumeráng, azaz ha elhajítják, visszatér a kiindulópontra - bizonyította be Doi Takao japán űrhajós.

A nemzetközi űrállomáson tartózkodó japán asztronauta szerdán hajította el speciális papírból készült, háromágú repülő eszközét, amely, akárcsak a Földön, az űrhajó mikrogravitációs környezetében is visszatért kiindulópontjára - közölte a japán űrkutatási hivatal.

Doi Takao a japán Kibo űrlaboratórium felszerelésére érkezett az űrállomásra, a bumeránghajítás afféle szorgalmi feladat volt a számára: a sportág földi világbajnoka, a japán Togai Jaszuhiro bízta rá a nagy dobást.

A Jaxa nem közölt további részleteket a kísérletről, de közölte, hogy rövidesen közzéteszik a dobásról készült videofilmet. A Mainicsi Simbun című japán lap azonban már kapcsolatba lépett az űrhajós feleségével, aki elmondta, hogy beszélt férjével, és megtudta tőle, hogy magát Doit is elképesztette a bumeráng űrbeli viselkedése.

Az űrben is működő, fura alakú bumeráng (forrás: CollectSpace)

"Igencsak meglepődtem, amikor azt tapasztaltam, hogy ugyanúgy repül, mint a földi környezetben" - idézte az asszony férjének szavait. A szokatlan kísérlethez személyesen gratulált az űrhajósnak Fukuda Jaszuo japán miniszterelnök, akinek Takao megígérte, hogy Földre való visszatérése után megmutatja a bumeránghajításról készült videofelvételt.

A bumeráng eredetileg az ausztráliai népek sarló alakú hajítófegyvere, többnyire fából készül. Formája és kidolgozása révén lapos szögben elhajítva peregve repül előre, és ha nem ütközik útján semmibe, visszatér az eldobás helyének közelébe. A ma használt bumerángokat, így a Doi Takao által űrbe hajítottat is ezek alapján fejlesztették ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?