Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Felrobbant valami egy közeli galaxisban

2007.06.25. 10:45
A közeli, tőlünk csupán ötvenmillió fényévre lévő M85 galaxisban furcsa fényes objektumot találtak. Az amerikai csillagászok szerint egy kettőscsillag összeolvadását kapták lencsevégre, de még nem biztos.

Roppant izgalmasak az égbolton rövid ideig megjelenő fényforrások, hiszen ezekből az egyszeri vagy ismétlődő eseményekből sok új információt megtudhatnak a tudósok. Szerencsére a csillagászoknak nem kell egész éjszaka a távcső mögött kuksolniuk, hátha véletlenül a látómezejükbe valami látványos újdonság, mivel ezt a munkát sokszor már teljesen automatizált robotteleszkópok végzik el helyettük, írja a Magyar Csillagászait Egyesület híroldala.

Nem nóva

Ilyen eseményt fedezett fel a kaliforniai Lick Obszervatórium szupernóva-kereső csoportja is 2006. januárjában az 50 millió fényévre lévő M85 galaxis peremvidékén. Az M85 OT2006-1 keresztelt objektum furcsa jelenséget produkált, fényessége ugyanis túl nagy volt egy közönséges nóváéhoz képest, de az Ia típusú szupernóváknak a nyomába sem ért.


a) A felvétel a fényről, b) ugyanez a terület a Hubble három évvel korábbi felvételén, c) ugyanez kinagyítva (Forrás: MCSE)

Tovább vizsgálták a jelenséget, és archív felvételekből kiderítették, hogy azon a területen nincs igazán fényes csillag, sem csillagkeletkezési terület, így tehát nem egy fényes kék óriáscsillag kitörését láthatták, és az is biztos, hogy nem egy II-es típusú szupernóva-robbanást kaptak lencsevégre. A MCSE cikke szerint M85 OT2006-1 a csillagászatban ismert fő robbanástípusok egyikébe sem volt besorolható.

Új kategória

S. R. Kulkarni (Caltech) és munkatársai szerint elképzelhető, hogy egymáshoz nagyon közel keringő kettőscsillagok olvadtak össze. Mivel láttak már ehhez hasonló, tisztázatlan fizikai hátterű átmeneti objektumokat, Kulkarniék egy új csoport, a fényes vörös nóvák osztályának létrehozását javasolta.