Judit
3 °C
7 °C

Bush: holdbázis és Mars-utazás

2004.01.09. 09:38
Az űrkutatással kapcsolatos nagyra törő tervek bejelentésére készül George Bush amerikai elnök a jövő héten. Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök bejelenti, hogy bázis létesül a Holdon, és embert küldenek a Marsra.
Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője mindössze annyit közölt, hogy az elnök január közepén ismerteti az amerikai űrkutatási programot, de részletekkel nem szolgált.

Több amerikai televíziós csatorna, köztük az ABC és az NBC, azt várja, hogy Bush bejelenti: az Egyesült Államok visszatér a Holdra, de immár tartósan megveti ott a lábát, és felvázolja a marsutazáshoz vezető programot is.

Az Apollók nyomában

Az 1969 és 1972 között lezajlott Apollo-küldetések keretében tizenkét amerikai járt a Holdon, néhány órás, illetve néhány napos időtartam erejéig. A mostani várakozások szerint Bush egy állandó holdbázis megépítését jelöli meg legközelebbi célként.

A Mars bevételével kapcsolatban még nem várható, hogy az elnök időpontot mond, csak arra lehet számítani: meghirdeti azt a programot, amely majd hosszú évek múltán abban csúcsosodik ki, hogy amerikai űrhajósok szállnak le a vörös bolygón - vélekednek az elemzők.

A múlt hónapban már várták, hogy Bush ilyen bejelentést tesz. Az elnök azonban a motoros repülés kezdetének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken nem utalt ezekre a tervekre.

Szomorú 2003

A múlt év meglehetősen gyászos volt az amerikai űrkutatás számára a Columbia űrsikló tragédiája miatt, amely az űrrepülőgépekre kivetett repülési tilalmat, és következésképpen a Nemzetközi Űrállomás építésének a megakadását is maga után vonta.

Az idei esztendőben azonban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA máris két figyelemre méltó sikert könyvelhetett el. Január 2-án a Stardust űrszonda 240 kilométerre közelítette meg a Wild-2 üstökös magját, és mintát gyűjtött az égitest kómájából, két nappal később pedig épségben leszállt a Marson a Spirit nevű önjáró laboratóriumot szállító űreszköz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?