Benedek
-4 °C
5 °C

Megjöttek a Cassini képei a Titánról

2004.10.27. 10:55
Szerdán megérkeztek az első közeli felvételek a Szaturnusz Titán nevű holdjáról, melyeket a Cassini űrszonda készített. A hold felszínét sűrű légköre miatt a Földről még a legnagyobb felbontású távcsővel sem lehet megpillantani.
Szerda hajnalban megérkeztek a Földre az első fényképek, amelyeket az amerikai Cassini űrszonda készített a Szaturnusz bolygó legnagyobb holdjáról, a Titánról.

A Cassini a felvételek készítésekor valamivel kevesebb mint 1200 kilométerre haladt el Titán felszínétől. A felvételek készítése mellett az űreszköz adatokat is gyűjtött, radarral térképezte fel a Szaturnusz-hold felszínét.

Metántengerek

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A Titán nagyobb, mint a Merkúr, vagy Plútó bolygó, és az egyetlen olyan hold, amely a jelenlegi ismeretek szerint atmoszféra ölel körül. Ez olyan sűrűségű, hogy a Földről még a legnagyobb felbontású távcsővel sem lehet megpillantani a Titán felszínét.

A szakértők azt feltételezik, hogy a Titán felszínén folyékony metán- és etántengerek vannak, nitrogénban gazdag légköre pedig ahhoz hasonlítható, mint amilyen a Földdé volt több milliárd évvel azelőtt, hogy felszínén kialakult az élet. A élet lehetőségét a Titánon kizárják a rendkívüli hideg miatt.

Interferencia

Az első képeket, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Madridban elhelyezett antennája vette. A felvételek sűrű ködbe burkolódzó Szaturnusz-holdat mutatnak. A NASA szakértői remélik, hogy a képek élességén javítani tudnak, de tartanak attól is, hogy a Spanyolországban uralkodó rossz időjárás zavarokat, interferenciát okozhatott a világűrből érkezett adatok vétele során.

A Cassini által szállított Huygens szondát is még idén leeresztik a holdra. Ejtőernyős ereszkedése közben folyamatosan adatokat közvetít majd a légkörből, és később a felszínről is, amennyiben túléli a landolást. A műszerek mostani adatai azt is felfedik, hogy a Huygens folyékony szénhidrogénekbe esik-e majd, szerves iszapba vagy jégre. A Cassini spektrométerei ezen túl a hold atmoszférájának összetételét is meg fogják határozni.