Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Két új Szaturnusz-holdat találtak

2004.08.17. 10:01
A NASA kutatói két új Szaturnusz-holdat fedeztek fel a gyűrűs bolygót vizsgáló Cassini űrszonda felvételein, amelyek még út közben készültek.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hétfői közlése szerint a Szaturnusz körül július elseje óta keringő űreszköz június elején, a gyűrűs bolygótól még tizenhatmillió kilométeres távolságból készített fényképei alapján mutatták ki a szakértők a két apró égitest létét. A holdak egyike három kilométeres, a másik pedig négy kilométer átmérőjű. Mindketten a Mimas és az Enceladus holdak közötti pályán keringenek a Szaturnusz körül 193 ezer, illetve 210 ezer kilométeres távolságban. Egyelőre még nem nevezték el őket.

Korábbi felvételekből a Szaturnusz gyűrűinek szerkezetét ismerhették meg a tudósok, akik csodálkoztak a gyűrűk éles határvonalain, hiszen a bennük keringő részecskék - amik porszem és háztömb méretűek is lehetnek - folyamatosan ütköznek egymással.

A Cassini tizenhét nemzet összefogásával készült, és két tudományos berendezésének a kifejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek. A szonda négy éven át a gyűrűs bolygó műholdjaként vizsgálja a Szaturnuszt és környezetét. Decemberben leválik róla a Huygens európai leszállóegység, amely január közepén megpróbál leereszkedni a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a felszínére.