Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Különös keringő objektumok a Szaturnusznál

2004.09.09. 21:09
Brit tudósok a Cassini űrszonda segítségével ismeretlen objektumokat fedeztek fel a Szaturnusz körüli pályán, és találtak egy új gyűrűt.
A hatalmas gázbolygó gyűrűinek F régiójában olyan gyűrűt fedeztek fel, amely összefüggésben állhat a Szaturnusz egyik holdjával, az Atlasszal. Ugyanitt két kutató egy-egy holdszerű objektumot is észlelt, de egyelőre nem tudták eldönteni, hogy ugyanazt az égitestet látták-e, vagy két különbözőt.

Az előzetes becslések szerint az objektum 4-5 kilométer átmérőjű, és pályája száznegyvenezer kilométerre van a Szaturnusz középpontjától. A Carl Murray által felfedezett objektum átmenetileg az S/2004 S3 névet, a Joseph Spitale által észlelt objektum az S/2004 4 nevet kapta.

Spitale szerint elképzelhető, hogy nem ugyanazt az objektumot találták meg. Amikor ugyanis újabb képeket próbált előkeresni, hogy pontosabban meghatározza az objektum pályáját, azt vette észre, hogy öt órával az első észlelés után már az F gyűrű belső részére került. Ha ez ugyanaz az objektum, akkor kereszteznie kell az F gyűrűt, tehát igen szokatlanul viselkedik, mondta el a kutató a BBC-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?