Gerzson
-3 °C
3 °C

A Cassini célba vette a Szaturnuszt

2004.06.02. 12:20
A Cassini űrszonda a napokban végrehajtott pályamódosításának köszönhetően július elsején Szaturnusz-körüli pályára állhat. Az űrhajó hajtóművét a fellövés óta először indították be.
Az amerikai és az európai űrkutatási ügynökség által közösen útnak indított Cassini űrszonda a küldetése során elsősorban a Szaturnusz felszínét vizsgálja majd meg, de legutóbbi pályamódosítása után az óriási gázbolygó egyik legkevésbé ismert holdja, a Phoebe is a fedélzeti kamerák látóterébe került, írta a BBC. A Cassini egyébként jövő januárban útnak indítja apró csomagját, a Huygens űrszondát, amely megpróbál leszállni a Szaturnusz másik holdja, a Titán olajos tengerén.

Klikk a képre!
Dennis Matson, a NASA pasadenai kutatóközpontjának munkatársa azt reméli, hogy nem kell még egyszer beindítani a Cassini hajtóművét, mivel igen jól sikerült az akció, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a keringési pályára állás előtt még igazítani kell a szonda útvonalán.

A Cassini június 11-én repül el a Szaturnusz legtávolabbi holdja, a Phoebe mellett, miközben nagyfelbontású képeket készít a felszínéről. A kutatók szerint a szokatlanul sötét hold a Naprendszert körülvevő távoli Kuipert-övből származik. Az űrszonda a a Szaturnuszról készített képeit már elküldte a NASA földi irányítóközpontjába; a fotókon jól látszanak a bolygó légkörében tomboló viharok és a gyűrű különös színei.