Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Fényképeket küldött a Cassini

2004.07.01. 19:23
A buszméretű Cassini űrszonda néhány órával azt követően, hogy horzsolások nélkül átjutott a Szaturnusz gyűrűjén, már fényképeket is küldött vissza a Földre, amelyeken jól látszanak a gyűrűk éles határvonalai.
A Cassini első felvételei még fekete-fehérek voltak és elektronikus zaj rontotta le a minőségüket, mégis elég tisztán látszódott rajtuk a gyűrűk finom struktúrája. A visszaküldött nyers képek kétszáz méter per pixel felbontásúak, és még jól látszanak rajtuk az elektronikus zajok, és a kozmikus sugarak által okozott hibák.

Éles határok

A kutatók igencsak meglepődtek a gyűrűk éles határvonalai láttán, hiszen a bennük keringő részecskék folyamatosan összeütköznek egymással. A gyűrűkkel foglalkozó kutatók imádják az éles szegélyeket, mert elég rejtélyesek, és kell lennie valamilyen mechanizmusnak, amitől ilyenek lettek, mondta Carolyn Porco , a kutatócsoport egyik vezetője.

A legfőbb gyűrűk szélsőségesen vékonyak: belső és külső peremük között több mint hetvenezer kilométeres távolság van, de csak száz méter a vastagságuk. Javarészt különböző méretű jégdarabokból állnak, írta a New Scientist. Porco szerint a házméretű tömböktől a legfinomabb részecskékig minden méretben megtalálható a jég a gyűrűkben.

A gyűrűk titka

#alt#
A Voyager űrszonda korábban már kimutatta, hogy a főbb gyűrűk valójában keskenyebb gyűrűcskékből állnak, és a Cassini most azt is kiderítette, hogy némelyik alig fél kilométer széles. A tudósok feltételezése szerint a gyűrűk mindössze néhány százmillió évesek, és talán a Szaturnusz egyik korábbi holdjának maradványaiból keletkezhettek, vagy a Szaturnusz gravitációja által rabul ejtett üstökösök részecskéiből. A tudósok azt remélik, hogy a Cassini vizsgálatai alapján kitalálhatják, miként keletkeztek a különleges gyűrűk.