Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fényképeket küldött a Cassini

2004.07.01. 19:23
A buszméretű Cassini űrszonda néhány órával azt követően, hogy horzsolások nélkül átjutott a Szaturnusz gyűrűjén, már fényképeket is küldött vissza a Földre, amelyeken jól látszanak a gyűrűk éles határvonalai.
A Cassini első felvételei még fekete-fehérek voltak és elektronikus zaj rontotta le a minőségüket, mégis elég tisztán látszódott rajtuk a gyűrűk finom struktúrája. A visszaküldött nyers képek kétszáz méter per pixel felbontásúak, és még jól látszanak rajtuk az elektronikus zajok, és a kozmikus sugarak által okozott hibák.

Éles határok

A kutatók igencsak meglepődtek a gyűrűk éles határvonalai láttán, hiszen a bennük keringő részecskék folyamatosan összeütköznek egymással. A gyűrűkkel foglalkozó kutatók imádják az éles szegélyeket, mert elég rejtélyesek, és kell lennie valamilyen mechanizmusnak, amitől ilyenek lettek, mondta Carolyn Porco , a kutatócsoport egyik vezetője.

A legfőbb gyűrűk szélsőségesen vékonyak: belső és külső peremük között több mint hetvenezer kilométeres távolság van, de csak száz méter a vastagságuk. Javarészt különböző méretű jégdarabokból állnak, írta a New Scientist. Porco szerint a házméretű tömböktől a legfinomabb részecskékig minden méretben megtalálható a jég a gyűrűkben.

A gyűrűk titka

#alt#
A Voyager űrszonda korábban már kimutatta, hogy a főbb gyűrűk valójában keskenyebb gyűrűcskékből állnak, és a Cassini most azt is kiderítette, hogy némelyik alig fél kilométer széles. A tudósok feltételezése szerint a gyűrűk mindössze néhány százmillió évesek, és talán a Szaturnusz egyik korábbi holdjának maradványaiból keletkezhettek, vagy a Szaturnusz gravitációja által rabul ejtett üstökösök részecskéiből. A tudósok azt remélik, hogy a Cassini vizsgálatai alapján kitalálhatják, miként keletkeztek a különleges gyűrűk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?