Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Barlangokat találtak a Marson

2007.03.18. 11:26
Olyan barlangcsoportot fedeztek fel a Marson, mely elméletben jobb feltételeket biztosíthatna az életnek, mint a bolygó más helyei.

Az Arsia Mons (forrás: Google Mars)

Az Odyssey űrszonda készítette azokat a felvételeket az Arsia Mons vulkán pereméről, melyeken hét barlang is látható, jelentették be egy houstoni szakmai konferencián.

A felfedezés azért is jelentős, mert a szakemberek szerint ezek a barlangok biztosíthatták leginkább az élet feltételeit a Vörös Bolygón. A mélyedések védelmet biztosítanak például a mikrometeoritoktól, az uv-sugárzástól és a napkitörésektől is, olvasható a BBC Online összefoglaló írásában.

A kutatók hét nővérnek hívják az újonnan felfedezett képződményeket és nevet is adtak nekik: Dena, Chloe, Wendy, Annie, Abbey, Nicki és Jeanne. A barlangok bejáratai 100-250 méter szélesek. Mélységükről nincsenek kielégítő adatok, mivel a mélyedések többségének nem lehet lelátni az aljáig. A tudósok számításai szerint ugyanakkor legalább 73 méter mélyek. A felvételekről csak Dena mélysége állapítható meg pontosan (130 méter).

Egy másik nővér, Annie pedig a mérések szerint nappal melegebb mint a környező barlangok és hidegebb mint a napsütötte területek. Az éjszakai hőmérséklet pedig ennél a barlangnál magasabb, mint a környező helyeken.

A barlangokat egyébként a Mars déli sarkánál fedezték fel. Ezen a területen található a bolygó hatalmas H2O-alapú jégkészlete is.