Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mégis megy a kisbolygókra a NASA

2006.03.28. 11:11
Kapcsolódók (1)
2007 júliusában indul a NASA Dawn nevű szondája a Naprendszer két legnagyobb kisbolygója, a Ceres és a Vesta felé, jelentették be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal illetékesei.

A NASA március elején úgy döntött, műszaki és anyagi nehézségek miatt leállítja a programot. Most azonban a Kaliforniában lévő Jet Propulsion Laboratory (JPL) űrkutató intézet kérésére felülvizsgálta korábbi elhatározását és elindítja a Dawn (Hajnal) nevű űreszközét a két kisbolygó felé.

"A projektben résztvevő csapat számos műszaki problémát megoldott, és a tervet újra megvizsgálva arra a véleményre jutottunk, hogy a Dawn (magyarul hajnal) küldetés sikeres lehet" - fogalmazott Rex Geveden, a NASA főigazgató-helyettese a 446 millió dolláros projektről.

A Dawn indításáról 2001 decemberében határoztak, és akkor a start időpontját 2006 júniusára tűzték ki, később 2007 júliusára halasztották.

A Ceres és a Vesta a Mars és a Jupiter közötti fő övezetében kering a Nap körül. A szonda elnevezése nem véletlen, hiszen mindkét égitest mintegy 4,5 milliárd éve a Naprendszer kialakulásának a hajnalán keletkezett.