Valér
2 °C
8 °C

A Boeing és a Northrop Grumman építheti a Mars-űrhajót

2004.11.12. 10:00
A Boeing és a Northrop Grumman együttműködési szerződést írt alá, mely szerint közösen szállnak versenybe a NASA új űrjárművének, a Crew Exploration Vehicle-nek (CEV) az építéséért.
A NASA jövőre írja ki a két milliárdos szerződést az űrsiklók leváltására alkalmas járműről, írta a BBC. A CEV-tervet Bush amerikai elnök hirdette meg az idei év elején.

Bevált koncepció

A CEV-et, mely az Apollo-küldetések bevált koncepciójára épül, több fázisban fogják megépíteni. Az első fázisnak - melyre a Boeing és a Northrop Grumman közös csapatot hoz létre - a célja az lesz, hogy a Föld körül keringeni képes járművet építsenek. Később kiterjesztik a projektet a Holdig, majd talán a Marsig is. A NASA az első teszteket 2008-ra, az ember nélküli repüléseket 2011-re, az első küldetést pedig 2014-re teszi.

A munka első fázisában a Northrop Grumman vesz részt fővállalkozóként és projektvezetőként, a Boeing pedig alvállalkozó lesz. A második szakaszban, a Hold-utazásra alkalmas jármű építésekor Boeing lesz a vezető.

A két cég szövetségével nem maradt túl nagy tér a versenyre, tekintve, hogy rajtuk kívül már csak a Lockheed Martin jöhet számításba. A Boeingnek minden más cégnél több tapasztalata van ember vezette űrjárművek építésében, ők fejlesztették ki ugyanis az Apollókat, az űrsiklókat és a Nemzetközi Űrállomás amerikai moduljainak nagy részét is.