Taksony
-2 °C
3 °C

Megdöbbenés a Columbia-katasztrófa modellezésén

2003.06.06. 11:58
A Columbia amerikai űrrepülőgép katasztrófájának vizsgáló szakemberek egy teszt során megdöbbenve állapították meg, hogy mekkora erővel csapódhatott az űreszköz bal szárnyának az a szigetelőhab-darab, amely nagy valósszínűséggel a tragédiát okozta.
Az okok kiderítésére létrehozott bizottság az űrrepülőgépek prototípusának, a világűrben sohasem járt Enterprise-nek elülső szárnyszerkezetét bombázták a habbal, és meglepetten tapasztalták, hogy az üveggyapotból készült szerkezeti elem milyen nagy károsodást szenvedett.

Pusztító erejű ütés

Scott Hubbard, a szakértői bizottság egyik tagja elmondta: a Columbia szárnyának az elülső baloldali belépő éle az üveggyapotnál gyengébb és törékenyebb anyagból készült, így el lehet képzelni, hogy milyen pusztító erejű volt az indításkor az űrrepülőgép külső üzemanyagtartályáról levágódott szigetelőanyag, ami az űrsikló és a rajta utazó hét asztronauta halálát okozta.

A belépő élen ütött résen február 1-jén a Föld sűrű légkörében történő visszatéréskor forró gáz áramlott a Columbia baloldali szárnyának a belsejébe, és ennek következtében az űrrepülőgép mintegy 60 kilométeres magasságban darabokra szakadt.