Tekla
5 °C
19 °C

A NASA mérnökei előre sejtették a katasztrófát

2003.02.27. 11:22
A NASA által nyilvánosságra hozott belső levelezésből kiderült, hogy az űrsikló mérnökeik már napokkal a Columbia katasztrófája előtt aggódtak amiatt, hogy a bal szárnya leéghet és elveszíthetik az űrsiklót. A NASA illetékesei szerint a mérnökök csupán elméletileg vitatták meg a szituációt, nem sejtették, hogy az valóban bekövetkezik.
A több tucat levélben a NASA és a vele kapcsolatban álló cégek alkalmazottainak vitája bontakozik ki, miszerint kérdéses, hogy a Columbia fellövésekor a hordozórakéta üzemanyagtartályáról leszakadó szigetelésdarab mekkora sérülést okozhatott az űrsikló hőpajzsán, és ez mennyire veszélyeztetheti az űrsikló biztonságát. A mérnökök az aggodalmaik ellenére nem küldték el levelezésüket a NASA felsővezetőinek.

Megkésett vita

"Miért egy nappal a landolás előtt beszélünk erről, és nem a fellövés utáni napon?" - tette fel a kérdést William C. Anderson, a United Space Alliance LLC alkalmazottja, mintegy 24 órával az űrsikló katasztrófája előtt - írta a CNN. Miközben a csoport nagy része arra összpontosított, hogy a futómű meghibásodása esetén miként kellene kivitelezni a kényszerleszállást, Anderson arra figyelmeztette őket, hogy sokkal nagyobb problémákra is számítani lehet. Ha például a szárny leválik, vagy egy méretes lyuk tátong rajta, akkor már nem kerül sor a leszállásra, fejtette ki véleményét.

Elméleti kérdés

A NASA elmondása szerint ezek az üzenetek - beleértve a valós eseményekre kísértetien hasonlító jóslatokat is - csupán egy "mi lenne, ha..." elmélkedés részét képezték, miközben a mérnökök egyértelműen meg voltak győződve arról, hogy az űrsikló a sérülés ellenére rendben le fog szállni.

"Meglepetés volt számunkra, amikor ez a "mi lenne, ha" szituáció végigjátszódott. Erre nem számítottunk." - mondta Robert Doremus, a küldetésirányító központ mechanikai rendszerekkel foglalkozó csoportjának vezetője az AP-nek. Az elemzések is arról tanúskodtak, hogy a leszakadt szigetelés által okozott sérülés minimális lehetett.