Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Rést fedeztek fel a Discovery tankján

2006.07.04. 10:00
A rossz idő miatt a NASA már kétszer, szombaton és vasárnap is elhalasztota a Discovery startját. Most az űrsikló külső üzemanyagtartályán felfedezett, ceruzányi repedés borzolja a kedélyeket. A tank szigetelő burkán keletkezett rés ellenére Cape Canaveralban megkezdődött a visszaszámlálás.

Ceruzányi, 12,7 centiméter hosszú rést fedeztek fel az indítóállásban startra várakozó amerikai űrrepülőgép külső üzemanyagtartályának a szigetelőhab-burkán. A NASA ennek ellenére úgy döntött, július 4-én este 20 óra 37-kor újra megpróbálkozik a Discovery űrbe bocsátásával.

A z űrsiklót eredetileg magyar idő szerint szombat este kellett volna elindítani a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kedvezőtlen időjárás viszonyok miatt szombaton 24 órával elhalasztották a kilövést, majd másnap is ugyanilyen megfontolásokból keddre, a Függetlenség napjára tűzték ki az indítást.

A résre a hétfő hajnali ellenőrzés során bukkantak a NASA munkatársai. A mérnökök megvizsgálták, mekkora kockázati tényezőt jelenthet a lyuk, és arra a megállapításra jutottak, hogy a ceruzányi repedés nincs hatással a szigetelőanyag egészének integritására, így emiatt nem halasztják el a startot.


Ezzel van a baj. Forrás: NASA

Volt már rá példa

A Columbia űrsikló 2003. február elsején visszalépve a földi légkörbe épp azért robbant fel, mert a két héttel korábbi indításkor egy leszakadt szigetelőhab-darab megsértette az űrrepülőgép bal szárnyának hővédő burkát, és a résen beáramló forró levegő hét űrhajós halálával végződő tragédiát okozott.

Az amerikai űrkutatási hivatalon, a NASA-n belül azóta is heves vitákat kiváltó kérdés az üzemanyagtartály állapota. Bár többször is áttervezték, átépítették a NASA fejlesztőmérnökei nem tartják teljes mértékben biztonságosnak a szerkezetet. Az űrhivatal vezetői, elsősorban a vezető Michael Griffin viszont az űrsiklóprogram folytatását sürgetik, annak ellenére, hogy a hivatal biztonsági főnöke és főmérnöke is elképzelhetőnek tart egy újabb katasztrófát.

Tavaly nyáron, a Columbia végzetes balesete után először a Discovery tett már egy sikeres utat a világűrben. A NASA korábbban átírta a biztonsági intézkedéseket tartalmazó forgatókönyvet, amely immár előírja, hogy az asztronauták a ISS-en történt kikötés után alaposan vizsgálják át hajójuk külső burkának állapotát, az esetleg észlelt sérüléseket javítsák ki, ha tudják, és csak ezután kíséreljék meg a hazatérést.