Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mérethatáros csillagok

2005.03.10. 14:31
Egy a százmillióhoz az esélye, hogy egy csillag bármekkora lehet, sugallják a Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések.

A marylandi Baltimore-ban működő Űrteleszkóp Tudományos Intézet munkatársa Donald Figer úgy gondolja, megtalálta a csillagok tömegének felső határát. Beszámolója a Nature magazinban jelent meg.

Egynek látszanak

A csillagászok bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet nagy egy csillag. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a csillagok tömegének nincs felső határa. Pár megfigyelés szerint létezik néhány csillag, amelyek a Nap tömegének háromszázszorosát nyomják - lehet ugyanakkor, hogy ezek fénye mögött valójában több csillag lapul.

"Volt például egy R136 nevű objektum. Korábban úgy gondoltuk, hogy a Napnál több ezerszer nagyobb csillag, ma már tudjuk, hogy valójában több száz csillagból áll" - magyarázza Figer.

Óriások hült helye

Az univerzum csillagainak többsége kisebb a Napnál és pár tízmilliárd évig működik. A törpecsillagok azonban nem elegendő tömegűek ahhoz, hogy a bennük fortyogó nukleáris kohóban nehezebb elemek jöjjenek létre. A nehéz elemek ritkább, erős fényű és pár millió év után kihunyó nagyobb csillagokban jönnek létre.

Figer egy a Tejút közepe környékén található fiatal csillagcsoportot vizsgált. Az Arches-csoport több ezer csillagból áll.

A csoport elég sűrű ahhoz, hogy az egymásnak ütköző csillagokból 500 napnyi tömegű csillagok keletkezzenek. Ilyeneket azonban nem találtak. A csillagok fényének ereje és színképe alapján megállapították milyen elemekből állnak és kiderült, hogy egyik tömege sem haladja meg a 130 napnyit.

"Arra számítottunk hogy lesz pár óriás, de nulla darabot találtunk. Ez nagyon nagy különbség, lehetetlen rögvest megmagyarázni" - mondta Figer a New Scientistnek.

A megfigyelések alapján egy a százmillióhoz az esélye annak, hogy a csillagok tömegének nincs felső határa.

Nincs vesztegetnivaló idő

"Túl sok csillag hiányzik" - szögezi le Pavel Kroupa, a Bonn egyetem csillagvizsgálójának asztrofizikusa, aki egy közeli galaxis csillagcsoportját tanulmányozta. "Ez most a kihívás: hogy megértsük mi zárja ki elméletileg, hogy meghaladják a Nap tömegének százötvenszeresét" - vélekedik.

Kroupa szerint, lehetséges hogy voltak nehezebb csillagok a 2 millió éves Arches-csoportban, de már elpusztultak. Ha ez így lenne újra kellene gondolni a csillagfejlődés elméletét, a csoportban ugyanis nem figyelhetők meg forró táguló gázfelhők, vagyis szupernovák maradványai.

Kroupa szerint a túl nagy tömegű csillagok egyszerűen összeomlanak és feketelyukakká alakulnak.

"Ha megértjük a közelebbi nagy csillagokat, jobban megérthetjük a távoli galaxisokkal kapcsolatos megfigyeléseket" - fogalmazott Figer, aki kutatása nyomán támgatásába vett a NASA. A csillagász szerint a Hubble közelgő felszámolása miatt valószínűleg pörgős munka vár rá.