Valér
2 °C
8 °C

Két holdfogyatkozás és meteorzápor lesz jövőre

2003.12.23. 16:21
A 2004-es csillagászati év sok érdekességet kínál: például május 5-én és október 28-án éjszaka , június 8-ára pedig ajánlatos elővenni a legutóbbi napfogyatkozásnál használt sötét szemüveget, mert a Vénusz elvonul a Nap előtt, számolt be az APA hírügynökségnek Hermann Mucke csillagász.
Derült idő esetén mindkét holdfogyatkozás szabad szemmel is, és mintegy egy órán át látható lesz, ahogyan a Föld a Nap és a Hold közé úszva sötétbe borítja a Holdat, amely így vörös koszorú övezte sötét foltként látható.

Ausztriában nem láthatják viszont az április 19-i és az október 14-i részleges napfogyatkozást. Előbbi az Atlanti óceán déli vidékei és Dél-Afrika fölött, utóbbi pedig a Csendes-óceán nyugati medencéjében és Ázsia észak-keleti vidékén vonul át.

Csillaghullás

Teljesen sötét azonban sehol sem lesz, mert a Hold az elsőnél 74, a másodiknál pedig 93 százalékban takarja el a Napot. Ugyancsak nem észlelheti Ausztria lakosságának nagy része, amint június 8-án a 7.20 és 13.24 óra között a Vénusz elhalad a Nap korongja előtt.

A március 15-16-i és április 7-8-i éjszakákon egyidejűleg látható lesz az égbolton mind az öt fényes bolygó: a Merkur, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.

címlapon
A Hoffenheimben játszik A Tökéletes Védő
címlapon
Vona még hasznot is húzhat a Jobbik gigabüntetéséből