Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Öt csillagon keresünk életet

2006.02.19. 13:40
Amerikai csillagászok kijelölték azt az öt csillagot, amelyekről jelenlegi ismereteink alapján a leginkább feltételezhető, hogy értelmes lények lakta bolygók keringenek körülöttük, közölte Margaret Turnbull, a washingtoni Carnegie Intézet munkatársa.

Margaret Turnbull csillagásznő a Tudomány Előmozdításáért Amerikai Társaság (AAAS) a Missouri szövetségi államban lévő St. Louisban megrendezett éves közgyűlésén szombaton elmondta: szűkíteni kell azoknak a csillagoknak a körét, amelyek körül civilizációk hordozására alkalmas bolygók keringhetnek. Bár a jövő évtizedben két nagy teljesítményű űrteleszkóp száll fel a kozmoszba, hogy megkeressék a Föld-típusú bolygókat, ezekkel lehetetlen lesz végigvizsgálni a Tejútrendszer négyszázezer csillagát.

Halló, itt a szomszéd!

Mivel a csillagászok jelenlegi technológiai felszereltségükkel már meg tudják állapítani egy-egy csillag korát, tömegét, színkép-besorolását és egyéb jellemzőit, könnyen kiválaszthatók azok a csillagok, amelyek a leginkább hasonlítanak a Napunkra. A válogatásnál ugyancsak fontos szempont volt az, hogy a kiszemelt csillag viszonylag közel legyen hozzánk.

Turnbull elmondta: a beta CVn jelű csillag felé, amely 26 fényévre van tőlünk, érdemes rádiójelek küldésével próbálkozni, a HD 10307-es jelű csillag ugyanolyan tömegű, hőmérsékletű és fémösszetételű, mint a Nap. Távolsága a mi világunktól 42 fényév. A "civilizációgyanús" csillagok közé tartozik az a Pegasi 51, amely 1995-ben már világhírűvé vált azzal, hogy az első Naprendszeren kívüli csillag, amely körül bolygó kering. Azaz akkor bizonyosodott be, hogy a világegyetemben nem a mi Napunk egyetlen kiváltsága, hogy csillagként bolygókkal vegye magát körül.

A vizsgálatra érdemes csillagok némelyike kozmikus léptékkel mérve igen közel van hozzánk, mint például az Indi A 11,8, epsilon Eridani 10,5, az emicron Eridani pedig 16 fényévre.