Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Csillagrezervátum lesz a Zselicben

2007.06.22. 12:20
A Zselici Tájvédelmi Körzetben létrehozzák a CSillagos Égbolt Rezervátumot, ahonnan a csillagászok nagyon jól megfigyelhetik majd az égboltot. Európában ez lehet az első ilyen megfigyelőhely.

Kevés olyan hely van a világban, ahonnan jól láthatók a csillagok, mivel a modern városok közelében a fényszennyezés miatt szinte lehetetlen távcsővel kémlelni az égboltot. A csillagászoknak tehát szükségük van egy eldugott helyre, amit úgy tűnik ezt meg is találtak. Nemrég felmérték a fényszennyezettséget a Zselici Tájvédelmi Körzetben, és a környék ezüst minősítést kapott a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől (International Dark-Sky Association). Ez annyit jelent, hogy a területen nincs számottevő fényszennyezés, írta a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala.

A jó adottságokat a csillagászok igyekeznek kihasználni, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE), a Zselica Szövetség, az MEE Világítástechnikai Társaság (VTT) és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) június 20-án együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy a térségben jöhessen létre Magyarország és Európa első csillagászati rezervátuma. Ha őszre sikerül megfelelni az IDA által támasztott összes feltételnek, a Zselici Tájvédelmi Körzet hivatalosan is megkaphatja a Nemzetközi Sötét Égbolt Park címet, amelyet magyarul inkább Csillagos Égbolt Rezervátum neveznek majd, mert jobban hangzik.

A megállapodást aláíró felek vállalják, hogy minimalizálják a környék fényszennyezését. A DDNPI és az MCSE továbbra közösen irányítja a Csillagos Égbolt Rezetvátum létrehozását, és folytatják az éjszakai égbolt minőségének monitorozását, így tanácsokat tudnak adni az önkormányzatoknak, hogy miként tudnák csökkenteni a fényszennyezést.