Aliz
6 °C
14 °C

Sötét anyagot talált a Hubble

2007.05.16. 12:02
Szokatlan jelenséget kapott le az űreszközök között matuzsálemi korúnak számító, 17 éves Hubble űrteleszkóp. A Cl 0024+17 galaxishalmaz közepén található gyűrű megerősíti a tudósoknak a sötét anyagra vonatkozó feltételezéseit.

Az univerzum sötét anyagának létezését harminc évvel ezelőtt kezdték gyanítani, de a szakemberek csak az utóbbi néhány évben találtak rá bizonyítékokat. Becslések szerint a világegyetemben nagyjából hatszor annyi a sötét anyag, mint a protonok és neutronok alkotta hétköznapi, úgynevezett barionikus anyag, viszont nehéz észlelni, mivel csak a gravitációjával árulja el a jelenlétét. A sötét anyag feltérképezésének kulcsa az a lencsejelenség, amit a gravitáció okoz: a galaxisok fényét elgörbíti a nagy koncentrációjú, láthatatlan sötét anyag vonzása, innen lehet következtetni az anyag jelenlétére és tömegére.

A csillagászok úgy vélik, a sötét anyag az úgynevezett wimpekből (weakly interacting massive particles), azaz gyengén kölcsönható nehéz részecskékből áll. A wimpek kitöltik az űrt a csillagok között és olyan gyenge kölcsönhatásban állnak a többi anyaggal, hogy tulajdonképpen áthaladhatnak rajtuk, így a Földön is. Feltételezések szerint a sötét anyag a világegyetem "állványzata", ez jött létre először az ősrobbanás után, majd a saját tömegétől összeomlott, és gyűrűformákba tömörült. E gyűrűképződmények révén alakult ki barionikus anyag, abból pedig a galaxisok.

Sötét anyag a Cl 0024+17 galaxishalmazban (kép: NASA)

Kozmikus kísérlet

Ezeket a teóriákat támasztják alá azok a felvételek, amelyeket a Hubble készített Cl 0024+17 galaxishalmazról. Az űrteleszkóphoz tartozó baltimore-i intézet és a szintén Baltimore-ban található Johns Hopkins Egyetem kutatói véletlenül vették észre a galaxiscsoportban található sötétebb gyűrűt. Mivel még soha nem figyelhették meg, hogy a sötét anyag ennyire elkülönül a galaxisokat alkotó barionikus anyagtól, a csillagászok először valamilyen mérési- vagy műszerhibára gyanakodtak. Többszöri ellenőrzés után, nagyjából egy év alatt végül meggyőzték magukat, hogy valószínűleg sötét anyag jelenléte okozza a furcsa jelenséget. Kutatásuk részleteit az Astrophysical Journal nevű szaklapban közlik.

A Cl 0024+17 galaxishalmaz ötmilliárd fényévre van a Földtől, a felfedezett gyűrű átmérője 2,6 millió fényév. A tudósok korábbi számítógépes modellekre hivatkozva úgy vélik, hogy a gyűrűalakzat két galaxishalmaz összeütközésével alakult ki. A John Hopkins Egyetem munkatársai a BBC-nek nyilatkozva elmondták, hogy a gyűrű remekül megfigyelhető a Földről, és a továbbiakban tanulmányozni tudják, miként hatnak a gravitációs erők a sötét anyag környékén, illetve hogyan torzítja a sötét anyag a mögötte levő galaxisok fényét. "A természet egy olyan kísérletet hajt végre, amit mi nem tudunk laboratóriumban előállítani" – fogalmazott Holland Ford csillagász. "A látottak a korábban feltételezett modelljeinket támasztják alá."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?