Klaudia
-4 °C
2 °C

Karambolozott két NASA-műhold

2006.05.16. 15:00
Hibák egész sora okozta, hogy az űrben tavaly összeütközött két amerikai műhold. A NASA sokáig űrbeli anomáliát emlegetett, de a hivatalos jelentés szerint szoftveres hiba és a helymeghatározó rendszer problémái vezettek a 110 millió dolláros karambolhoz.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Washingtonban most nyilvánosságra hozott jelentése szerint az autonóm dokkolást szemléltető (Demonstration of Autonomous Rendezvous Technology, DART) kísérleti műhold fedélzetén hibák keletkeztek a vezérlő szoftverben, illetve a GPS-alapú helymeghatározást végző egységben.

A kísérleti műholdat 2005. április 15-én bocsátották fel. Az eredeti terv szerint a Föld felszíne felett 750 kilométeres magasságban öt méterre kellett volna megközelítenie egy távközlési műholdat. A műveletet anélkül kellett végrehajtani, hogy a földi személyzet közbeavatkozott volna.

Elpufogták a tartalékot

A két amerikai műhöld összeütközését a világűrben műszaki hibák sora okozta, állapította meg a NASA belső vizsgálata során készített jelentés. Az anyagot kereken egy évvel a balesetet követően hozták nyilvánosságra, miután sokáig bizalmasnak tartották a benne foglaltakat.

Mivel a hajtóművek a vezérlési hibák miatt a tervezettnél több pályakorrekciót hajtottak végre, az üzemanyag-tartalék éppen a kritikus pillanatban fogyott el. A 24 órásra tervezett kísérlet 11. órájában észlelték az irányítók, hogy nincs több üzemanyag a DART fedélzetén, írta a Der Spiegel.

Az oroszoké működik

Ezért megkezdték az elszakadási és félreállítási menővert. Bár akkor azt irányítók még nem tudták, a DART a távolodási parancs kiadása előtt 3 perc 49 másodperccel már nekiütközött a MUBLCOM (Multiple Paths, Beyond-Line-of-Sight Communications) műholdnak. A NASA adatai szerint az utóbbi űreszköz nem szenvedett komolyabb károsodást, az ütközés az évek óta feladat nélkül várakozó MUBLCOM-ot csupán magasabb keringési pályára lökte. A NASA kezdetben keringés közben támadt anomáliával magyarázta, hogy miért kellett a megközelítési kísérletet félbeszakítani.

A 110 millió dolláros (22,9 milliárd forintos) DART a személyzet nélküli űrjárművek önálló dokkolását lehetővé tevő technológiák kipróbálását célozta. Hasonló rendszerrel az orosz űripar már évek óta rendelkezik. A NASA-nak szintén szüksége van a technológiára, ha valóban kőzetmintákat akarnak visszahozni a Marsról.