Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kisebb habdarabok váltak le a Discoveryről

2006.07.05. 11:00
Ezúttal "nagyon jól viselkedett" a Discovery külső üzemanyagtartálya , annak ellenére, hogy három-négy kisebb szigetelődarab is levált róla. Wayne Hale, a NASA programigazgatója szerint a legénység nincs veszélyben.

A Discovery külső üzemanyagtartályáról kisebb habdarabok váltak le a startot követő néhány percben, de ezek nem jelentenek veszélyt az űrsiklóra és héttagú legénységére - közölte Wayne Hale, a küldetés programigazgatója.

Az amerikai űrrepülőgépet kétszeri halasztás után, magyar idő szerint kedd este 20 óra 38 perckor bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból. Az indítás után 2 perc 47 másodperccel az üzemanyagtartály hőszigetelő habjából három vagy négy kisebb darab vált le, a repülés ötödik percében pedig egy vagy két további darab szakadt le. Ezek nagysága azonban elhanyagolható mértékű, és a magasságból adódóan már nem is voltak képesek megsérteni az űrrepülő hővédő pajzsát.

Jól viselkedett


A hétfőn felfedezett habhiány
Forrás: NASA
Hale a start után öt órával tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy a Discovery külső üzemanyagtartálya "ezúttal nagyon jól viselkedett", és a habdarabok leválása nem veszélyezteti a legénységet. Nem sokkal a keddi start előtt a NASA észrevette, hogy a szigetelésből már korábban levált egy tenyérnyi darab, de ezt a sérülést sem nyilvánították kritikusnak a mérnökök.

Három és fél éve, 2003. február 1-jén éppen a külső üzemanyagtartály hőszigeteléséből levált 756 grammos habdarab sértette meg annyira a Columbia amerikai űrrepülőgép bal szárnyán a hővédő pajzsot, hogy a Földre való visszatéréskor a résen beáramlott forró levegő mintegy láncreakciót indított el, ami végül a Columbia felrobbanásához és a héttagú legénység halálához vezetett.

A baleset után a NASA évekre leállította az űrsiklóprogramot, és több százmillió dollárt költött a hiba kijavítására. Ennek ellenére a tavaly nyáron útnak indított Discovery tankjáról ugyanúgy levált egy szigetelésdarab, mint a Columbiáról. Bár félő volt, hogy a Discovery elődje sorsára jut, végül gond nélkül földet ért.

A Discovery legénysége szerdán megkezdi az űrsikló hővédő pajzsának a részletes megvizsgálását, és a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósok (az orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeffrey Williams) fénykép- és videofelvételeket készítenek róla, miközben az űrrepülő a csatlakozásra készül, és vet egy hátraszaltót, hogy a hasát is meg tudják vizsgálni. A Discovery a tervek szerint csütörtökön dokkol az űrállomáson.