Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Másodszor sem szállt fel a Discovery

2006.07.02. 20:31
Aki eddig Floridában várta az űrsikló rajtját, nyugodtan ruccanjon át egy kicsit Disneylandbe: a NASA másodszor is lefújta a Discovery startját. A legközelebbi időpont kedd, július 4, a Függetlenség napja.

Vasárnap minden ugyanúgy történt, mint szombaton: Steve Lindsey parancsnok és a Discovery legénységének további hat tagja mély levegőt vett, bemászott az űrsiklóba, beszíjazta magát, a NASA meg lefújta az indítást. Az ok ezúttal is a rossz idő volt: a floridai Cape Canaveral fölött felhős, viharos az ég, ezért az űrhivatal nem kockáztatta meg a magyar idő szerint vasárnap este fél tízre halasztott startot.

Végét vetik a zenének

A legénység vasárnap már hat órakor megjelent a Kennedy Űrközpont 39B kilövőállásánál, az előre meghatározott rendben – elsőnek a veterán Lindsey, utoljára a kezdő Lisa Nowak – bemászott az űrsikló belsejébe, és elfoglalta kijelölt helyét. Megkezdődtek a szokásos tesztek, de a NASA este negyed nyolckor, két és negyed órával az indítás előtt leállította a visszaszámlálást.

Szombaton egészen az utolsó pillanatig az ülésekbe szíjazva váratták a legénységet, míg végül a halasztás mellett döntöttek. Korábban a meteorológusok 60, vasárnap már 70 százalékos esélyt adtak annak, hogy a viharfelhők megakadályozhatják a startot.

A Discovery legközelebb a Függetlenség napján, július 4-én kedden este, magyar idő szerint 20 óra 38 percre próbálja meg elhagyni a Földet. A “launch window”, vagyis az indítási ablak július 19-ig áll nyitva.