Piroska
-2 °C
5 °C

Japán mangahős indul az űrbe

2006.03.07. 15:32
Dice-K-nek nevezi magát a világ negyedik fizetős űrturistája, aki húszmillió dollárt csengetett ki az élményért az utat szervező Space Adventures-nek. A 34 éves japán férfi az internetből gazdagodott meg, szereti szőkére festeni a haját, és rajong a képregényekért.

Átment az egészségügyi teszteken, és ha jól folytatja a kiképzést, még idén ősszel az űrbe jut minden idők legexcentrikusabb űrturistája, a japán Daisuke 'Dice-K' Enomoto. A 34 éves japán üzletember útját ugyanaz az amerikai cég, a Space Adventures egyengeti, amely a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást üzemeltető orosz űrhivatallal együttműködve már három vagyonos űrturistát utaztatott meg.

Dennis Tito, Mark Shuttleworth és Gregory Olsen után a magát befektetési cégéről csak Dice-K-ként emlegető japán mágnás egyes hírek szerint idén szeptemberben, más források szerint októberben juthat az űrbe, húszmillió amerikai dollárért (egészen pontosan 4,278 milliárd forint).

Festett szőke képregényhős

#alt#
Dice-K képmása saját céges szájtján
Bár az eddigi utasok sem voltak hétköznapi figurák, Dice-K mindegyiken túltesz. Gyakran mutatkozik szőkére festett hajjal, bevallottan rajong a képregényekért, annyira, hogy saját cégének szájtján elhelyezett életrajzához is képregénykaraktert csatolt (kedvenc sorozata az űrben játszódó japán történetfolyam, a Gundam). Hong Kong-ban él, és a Dice-K tulajdonosaként független befektetőként, illetve tanácsadóként működik. Ügyfelei között van a japán NetVillage mobiltartalom-szolgáltató és az Astrix Capital Partners befektető cég is.

Dice-K egyébként a Livedoor nevű ingyennet-szolgáltatóból gazdagodott meg, 2003-ig ő volt a vállalat stratégiai főigazgatója, majd eladta részét a cég elnökének, Takafumi Horiének, akit mellesleg idén januárban a japán rendőrség csalás és pénzmosás gyanújával őrizetbe vett, és azóta is ott tart.

Űrkalandok mindenkinek

#alt#
Daisuke Enomoto élőben
Elődeihez hasonlóan Dice-K is egy Szojuz, pontosabban egy TMA-9-es fedélzetén hagyja majd el a Föld légkörét, miután sikeresen befejezte az elméleti és fizikai felkészülést az oroszországi Csillagváros Jurij Gagarinról elnevezett kozmonautaképző központjában. Az orosz űrhivatal már hivatalosan is felvette Dice-K-t az űrhajósjelöltek közé, és a férfi aláírta az utazás részleteit tartalmazó szerződést a szervező céggel.

Az első fizetős ázsiaiként az űrbe induló Dice-K repülését intéző, Virginia állambeli Arlingtonban székelő Space Adventures most az egyetlen cég a világon, amely űrrepülések lebonyolításával foglalkozik. Akinek nincs húszmillió dollárja egy űrutazásra, számos olcsóbb szolgáltatást talál náluk: a Space Adventures-nél lehet repülni Mig 23-as, 25-ös és 29-es, L-39-es és Szu-30-as sugárhajtású vadászképpel, a súlytalanság állapotát a G Force One repülőgép fedélzetén lehet kipróbálni. Ha valaki a mélybe vágyik, kipróbálhatja az orosz Mir típusú tengeralattjárót, amely kívánságra leviszi egészen a Titanic roncsáig.

Mennék én is, de honnan szedjek össze húszmilliót?

Kockázatelemzésből

#alt#
Dennis Tito
Azok közül, akik eddig fizetős konstrukció keretében az űrbe jutottak, életútját tekintve az amerikai Dennis Tito állt legközelebb a küldetéshez. Az 1940-ben született férfi aeronautikából szerezte diplomáját a New York Egyetemen, aztán mérnöki képesítést szerzett, és kutatóként dolgozott a NASA sugárhajtómű-laboratóriumában, a JPL-ben. A 2001-ben egy Szojuz TM-32-es fedélzetén végrehajtott, húszmillió dolláros repüléshez azonban, amely 7 napig és 22 percig tartott, nem a tudóskodásból szerezte a pénzt, hanem egy 1972-ben alapított cégből, a Wilshire Associates-ből, amely kvantitaív analitikai módszerekkel elemzi a pénzügyi tranzakciókkal járó kockázatokat.

Dotkombizniszből

#alt#
Mark Shuttleworth
Titónak 60 éves koráig kellett várnia arra, ami űrturistatársának, Mark Shuttleworth-nek már 29 éves korára sikerült. A második űrturista 2002-ben jutott ki nyolc napra az űrbe egy Szojuz TM-34 fedélzetén, egyéves felkészülést követően, amelyből hét hónapot a Csillagvárosban töltött. Shuttleworth a dél-afrikai Welkomban született 1973-ban, aztán a Cape Town-i egyetemen folytatott pénzügyi és informatikai tanulmányokat. Szerencséjét a digitális tanúsítványokkal és netbiztonsággal foglalkozó vállalata, a Thawte eladásával csinálta meg; 1999-ben a VeriSign 575 millió dollárért vette meg a céget.

Diódából

#alt#
Gregory Olsen
Bár miniszterségig nem vitte, Kóka János-i karriert tudhat maga mögött a harmadik űrturista, az amerikai Gregory Olsen, aki egy Szojuz TMA-7-essel kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson 2005-ben, és összesen kilenc napot töltött az űrben. Olsen első nagy bizniszét akkor ütötte nyélbe, amikor vállalatát, a fényérzékelőket és ledeket gyártó Epitaxxot 12 millió dollárért adta el, aztán 1992-ben megalapította a hasonló profilú Sensors Unlimited-et, amelytől 2000-ben 700 millió dollárért szabadult meg, csak hogy két év múlva hatmillióért visszavásárolja, felvirágoztassa, majd 60 millióért újra eladja.