Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Női parancsnoka lesz a Discoverynek

2004.11.02. 09:52
Két éves kihagyás után tavasszal újra repülhetnek az űrsiklók. A Visszatérés a repüléshez elnevezésű missziót most először egy nő vezeti majd.
Az amerikai űrkutatási illetékesek hosszas töprengés után döntöttek: a tavasz végén felújítják az űrsiklók repülését, amelyet azt követően állítottak le, hogy tavaly februárban felrobbant a Columbia hét űrhajós életét kioltva. Az amerikai űrkutatás hivatal, a NASA internetes honlapja szerint a történelmi küldetés parancsnoka egy nő lesz, mégpedig a 48 éves Eileen Collins, aki eddig az egyetlen női űrsiklóparancsnok.

Visszatérés a repüléshez

Collins egy kislány édesanyja, és eddig háromszor járt a világűrben. 1995-ben ugyancsak a Discovery fedélzetén - az első női űrrepülőgép-pilótaként - a Mir orosz űrállomást közelítette meg hajójával néhány méterre. Két esztendővel később az Atlantis pilótája volt. Ez az űrsikló már ki is kötött Miren.

Az első és eddig egyetlen parancsnoki repülését 1999 nyarán hajtotta végre. A Columbia legénységét vezényelte, és akkor ennek az űrrepülőgépnek a rakteréből indítottak el egy nagyon fontos csillagászati berendezést, a Chandra röngten-űrteleszkópot. Collinsra most megint rendkívül kényes feladatot bíztak. A Discoveryt, hivatalosan az STS-114-es járatot, vagy ahogy az amerikai űrilletékesek elnevezték, a Return to Flight (Visszatérés a repüléshez) missziót vezeti.

Az indítást a május 12. és június 3. közötti időszakban hajtják végre. Eredetileg a startot márciusra tervezték, de az idei hurrikánszezon alaposan megtépázta a Floridában lévő Cape Canaveral-i űrközpontot is, ahonnan az űrsiklókat indítják.