Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb űrsétán a Discovery legénysége

2006.07.12. 17:10
A NASA a küldetés elején még nem tudta, kétszer vagy háromszor sétáltatja-e meg a legénység két tagját. Amikor eldőlt, hogy a Discovery biztonságosan visszatérhet a Földre, az űrhivatal harmadszor is kiküldte a hidegre Mike Fossumot és Piers Sellerst.

Szerda délután megkezdte harmadik űrsétáját a Discovery hétfős legénységének két tagja. Mike Fossum és Piers Sellers a Discovery mostani küldetése során már kétszer lépett ki a világűrbe, és ez a mostani, hat és félórásra tervezett lesz az utolsó űrsétájuk a sikló visszatérése előtt.


Séta előtt zsilipelés
Forrás: NASA
Eddigi két űrszerelési munkájuk eredményesen végződött. Az első alkalmával részben a Discovery külső hővédő burkán gyakoroltak olyan szerelési munkákat, amelyeket akkor kell alkalmazni, ha az űreszköz külső burkán olyan mértékű sérülést fedeznek fel, amely veszélyeztetheti a Discovery visszatérését. Az első űrsétán a két űrhajós a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felületén is végzett szerelőmunkákat, amelyeket a második séta alatt is folytattak.

A csajok a darut kezelik

A szerdai szemleúton Fossum és Sellers tovább folytatja a teszteket, amelyek célja, hogy kizárják a Columbia űrrepülőgéppel 2003. február 1-jén történt katasztrófához hasonló események megismétlődését.

A mostani külső űrmunkát már teljes egészében a tervek szerint július 17-én hazatérő Discovery külső burka átvizsgálásának szentelik. Bár az amerikai űrhivatal, a NASA vasárnap a Discoveryről készített felvételek alapján zöld jelzést adott az űrrepülőgép visszatérésére, az űrhajósok folytatják és gyakorolják az esetleges rendellenességek észlelését és kijavítását.

Sellers most is annak a kanadai gyártmányú robotkarnak a végére kapaszkodik, amelyen a lehető legmesszebbre el tud jutni az űrrepülőgép külső burkolatának vizsgálatakor. Az ISS 30 méter hosszú, daruformájú szerkezetét az űrállomás belsejéből most is a csapat két nőtagja, Lisa Nowak és Stephanie Wilson irányítja. Sellers egyebek között egy különleges infravörös kamerával készít felvételeket, amelyek szabad szemmel nem látható repedéseket is kimutatnak. Az űrhajósok különösen a Discovery orrkúpját és szárnyait vizsgálják át, hiszen ezeket a részeket éri a legmagasabb hőmérséklet a sűrű légkörbe való visszatéréskor.