Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Újabb űrsétán a Discovery legénysége

2006.07.12. 17:10
A NASA a küldetés elején még nem tudta, kétszer vagy háromszor sétáltatja-e meg a legénység két tagját. Amikor eldőlt, hogy a Discovery biztonságosan visszatérhet a Földre, az űrhivatal harmadszor is kiküldte a hidegre Mike Fossumot és Piers Sellerst.

Szerda délután megkezdte harmadik űrsétáját a Discovery hétfős legénységének két tagja. Mike Fossum és Piers Sellers a Discovery mostani küldetése során már kétszer lépett ki a világűrbe, és ez a mostani, hat és félórásra tervezett lesz az utolsó űrsétájuk a sikló visszatérése előtt.


Séta előtt zsilipelés
Forrás: NASA
Eddigi két űrszerelési munkájuk eredményesen végződött. Az első alkalmával részben a Discovery külső hővédő burkán gyakoroltak olyan szerelési munkákat, amelyeket akkor kell alkalmazni, ha az űreszköz külső burkán olyan mértékű sérülést fedeznek fel, amely veszélyeztetheti a Discovery visszatérését. Az első űrsétán a két űrhajós a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felületén is végzett szerelőmunkákat, amelyeket a második séta alatt is folytattak.

A csajok a darut kezelik

A szerdai szemleúton Fossum és Sellers tovább folytatja a teszteket, amelyek célja, hogy kizárják a Columbia űrrepülőgéppel 2003. február 1-jén történt katasztrófához hasonló események megismétlődését.

A mostani külső űrmunkát már teljes egészében a tervek szerint július 17-én hazatérő Discovery külső burka átvizsgálásának szentelik. Bár az amerikai űrhivatal, a NASA vasárnap a Discoveryről készített felvételek alapján zöld jelzést adott az űrrepülőgép visszatérésére, az űrhajósok folytatják és gyakorolják az esetleges rendellenességek észlelését és kijavítását.

Sellers most is annak a kanadai gyártmányú robotkarnak a végére kapaszkodik, amelyen a lehető legmesszebbre el tud jutni az űrrepülőgép külső burkolatának vizsgálatakor. Az ISS 30 méter hosszú, daruformájú szerkezetét az űrállomás belsejéből most is a csapat két nőtagja, Lisa Nowak és Stephanie Wilson irányítja. Sellers egyebek között egy különleges infravörös kamerával készít felvételeket, amelyek szabad szemmel nem látható repedéseket is kimutatnak. Az űrhajósok különösen a Discovery orrkúpját és szárnyait vizsgálják át, hiszen ezeket a részeket éri a legmagasabb hőmérséklet a sűrű légkörbe való visszatéréskor.