Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földet ért a Discovery

2006.07.17. 15:15
A NASA fellélegezhet: sem a Columbia 2003-as tragédiája, sem a Discovery tavalyi malőrsorozata nem ismétlődött meg. Az amerikai űrsikló az előre tervezett időpontban, magyar idő szerint hétfő délután minden gond nélkül landolt Cape Canaveralban.

"Welcome back, Discovery", köszöntötte fahangon a földi irányítás az űrsikló legénységét a Földön, majd gratulált nekik a sikeres küldetéshez.

A legénység kevéssel 14 óra után beindította a hajtóműveket, a Discovery fél órával később belépett a Föld légkörébe, és az amerikai űrsikló a tervezett időpontban, 15 óra 14 perckor kis hátszéllel, gond nélkül landolt a floridai Kennedy Űrközpontban. A leszállás egyedülálló volt abból a szempontból, hogy a NASA most először műholdas helyzetmeghatározást is használt az eddigi navigációs rendszer kiegészítésére. Ha a GPS beválik, a jövőben végleg mellette dönthet a hivatal.

A floridai Cape Canaveral fölött felhős volt az ég a leszálláskor, de eső szerencsére nem esett. Mivel az esőcseppek miatt megsérülhet a jármű hővédő pajzsa, a NASA általában nem engedi esőben landolni az űrsiklókat. Ha halasztani kellett volna, a Discovery kedden, illetve szerdán szállhatott volna le Kaliforniában vagy Új-Mexikóban.


Landol a Discovery.

Az űrsikló annak ellenére tért vissza sikerrel, hogy a küldetésre már az indulás előtt baljós árnyak vetültek: nem sokkal a július 4-i start előtt a NASA főmérnöke és biztonsági vezetője is túl kockázatosnak tartotta az indítást, és a halasztás mellett kardoskodott.

Michael Griffin, a NASA vezetője azonban hajthatatlan volt, és a Discovery két a rossz idő miatt lefújt start után a Függetlenség napján végül elhagyta a Földet.

Az indításkor leváltak ugyan kisebb szigetelőhab-darabok a jármű külső üzemanyagtankjáról, de a videokamerák felvételei és a legénység által az űrben készített, nagy felbontású fotók azt mutatták, nem sérült meg a sikló hővédő pajzsa (a Columbia 2003-as tragédiáját éppen ez okozta).

Két szép hét az űrben

Az űrben töltött két hét jó részét rakodással töltötték az asztronauták: átpakolták az űrállomásra a magukkal vitt 2,5 tonnányi felszerelést és utánpótlást. Mike Fossum és a legénység brit származású tagja, Piers Sellers három űrsétát is tettek, meghibásodott alkatrészeket hoztak rendbe és elpróbálták, hogyan javítanák meg a hővédő pajzsot, ha szükség lenne rá.

Kevéssel az ISS-től való elválás előtt, vasárnap derült ki, hogy a Discovery egyik fékező és szárnyállító segédmotorjából szivárog az üzemanyag, de a NASA ezt elhanyagolható hibának minősítette, különösen mert a leszállás előtti rutinteszt során nem nőtt a szivárgás mértéke.

A hétfős legénység egy tagja, a német Thomas Reiter nem tért vissza a többiekkel, ő a nemzetközi űrállomás fedélzetén maradt két társával, az amerikai Jeff Williamsszel és az orosz Pavel Vinogradovval.

A Discovery útja óriási sikernek számít, hiszen ha komoly sérülést szenvedett volna, a NASA kénytelen lett volna örökre befejezni a 2010-ig ütemezett űrsiklóprogramot. Így viszont az űrhivatal sorban indíthatja a további küldetéseket. A tervek szerint a Discovery ikertestvérét, az Atlantist már július 25-én a kilövőállásra helyezik, és azután évente négyszer hagyja el űrsikló a Földet.