Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Sikeres volt a második űrséta

2006.12.15. 15:07
Problémamentesen zajlott az STS-116 kódjelű űrsiklómisszió második űrsétája. A Discovery hétfős legénységéből az amerikai Robert Curbeam és a svéd Christer Fuglesang huzalozták át a fél nemzetközi űrállomást (ISS). A NASA közben fontolóra vett egy be nem tervezett űrsétát is.

A két űrhajós magyar idő szerint csütörtök este 8 óra 41 perckor lépett ki az űrbe, és a tervezettnél egy teljes órával korábban, péntek hajnalban 1 óra 41 perckor fejezték be az űrsétát. A keddi, első űrséta alkalmával is jól teljesítő asztronauták feladata ezúttal a Föld körül keringő űrállomás energiaellátó, illetve hűtőrendszerének átdrótozása és beüzemelése volt.

Bonyolult munkálatok

Curbeam és Fuglesang (aki hazájának első űrhajósa) az eddig használt, eredetileg is átmenetinek szánt energiaellátó rendszerről állították át a fél űrállomást azokra az új napelemekre, amelyeket szeptemberben vitt fel az Atlantis űrsikló legénysége. Az ISS másik felét a szombatra tervezett harmadik űrséta során drótozzák majd át.

A munkálatok igen nagy összehangoltságot követeltek, mivel a szerelés idején fokozatosan kellett lekapcsolni az űrállomás áramköreit és beiktatni az új áramforrásokat. Eközben gondosan kellett ügyelni arra, hogy az ISS ne maradjon áram nélkül, például a fedélzeti számítógépek folyamatosan működjenek. A szerelés során rövid ideig nem üzemeltek az állomás kamerái, az ISS orosz és amerikai része közti kommunikáció, a légcserélő rendszer és egy füstérzékelő.

Lehet egy negyedik is

A munkát bonyolította, hogy átmenetileg a hűtőrendszert is le kellett kapcsolni, az áram alá került berendezések viszont melegedni kezdtek. Kevesebb mint egy óra alatt sikerült újra biztosítani a hűtőfolyadék-ellátást - ha valamilyen rendellenesség adódott volna, az űrhajósoknak azonnal vissza kellett volna kapcsolniuk a régi energiaellátó rendszert a hiba elhárításáig. A szerelés során csak egyszer tartottak rövid szünetet az asztronauták, amikor megcsodáltak a sarki fényt és néhány hullócsillagot.

Ha a Discovery űrhajósai a harmadik űrsétán befejezik az áthuzalozást, az űrállomás a következő években két további laboratóriumot is működtethet majd, és képes lesz a jelenlegi háromfős legénység helyett hat űrhajóst is ellátni. A NASA közben egy negyedik, nem tervezett űrsétát is fontolóra vett. Az ISS régi napelemeinek egyikét nem sikerült behajtani - az űrséta célja lenne ennek a problémának a megoldása. Legrosszabb esetben el is távolíthatják a beragadt napelemet.