Lehel
17 °C
27 °C

Veszélyes küldetésen van túl a Discovery

2007.11.03. 18:57
Az egyik űrhajós minden eddiginél messzebb került az űrhajótól, ráadásul közben még halálos áramütéstől is tartania kellett. Egy napelemtáblát javítottak meg, de egy másik miatt valószínűleg megint ki kell menniük az űrbe.

Eddig példa nélküli, és nagyon veszélyes űrsétát fejezett be sikeresen szombaton a Discovery amerikai űrsikló két űrhajósa: megjavították a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik megsérült napelemtábláját, amelyet így teljes, 35 méteres hosszában ki tudtak nyitni.

Az űrséta azért nagyon veszélyes, mert a tényleges munkát végző űrhajóst, Scott Parazynskit az áramütés veszélye fenyegette. Ráadásul a javítás közben olyan távol került a zsilipkamrától, hogy veszély esetén (például, ha űrruháját egy mikrometeorit átütné) csak egy óra alatt tudták volna visszahozni a Discovery és az ISS együtteséhez, miközben az amerikai űrhivatal, a NASA normái erre 30 percet adnak.

Az ISS-nek a most megjavított mellett még két másik nagy napelemtáblája van, de egyiküknél szintén gondok vannak. Így a mostani űrséta létfontosságú volt ahhoz, hogy folytatódhasson az ISS építése, s megfelelő áramforrást biztosítsanak a Nemzetközi Űrállomáshoz néhány hónapon belül csatlakozó európai (Columbus) és japán (Kibo) laboratóriumoknak.

Az űrséta során Parazynski egy hosszú, erre az alkalomra összeillesztett, 33 méteres robotkar végén állt: ez utóbbi mozgatását - szintén a világűrből - társa, Doug Wheelock irányította. Parazynskinek - bár ő a NASA egyik legfelkészültebb, legtöbb űrsétát teljesített asztronautája - különösen arra kellett figyelnie, hogy még véletlenül se érjen hozzá a mintegy 300 voltos feszültségű napelemtáblához. Az űrséta végül nagyjából négy órán át tartott.