Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Összekapcsolódott a Discovery az űrállomással

2006.07.06. 16:53
Magyar idő szerint kevéssel délután 5 óra előtt sikeresen összekapcsolódott a Discovery a nemzetközi űrállomással. Az űrsikló a dokkolás előtt immár hagyományosan dobott egy hátast, hogy az ISS legénysége lefényképezhesse a jármű hasát.

Az előzetes terveknek megfelelően, magyar idő szerint csütörtök délután 16 óra 52-kordokkolt a Discovery a Föld körüli pályán keringő nemzetközi űrállomáson. A manőver már négy órával korábban beindította a legénység. Mielőtt az űrsikló összekapcsolódott volna az ISS-szel, vetett egy hátraszaltót, hogy az űrállomáson tartózkodó két űrhajós, az orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeff Williams 400 és 800 milliméteres objektívekkel felszerelt digitális gépeivel fényképeket készíthessen a sikló hasáról. A fotók vizsgálatával próbálja majd megállapítani a NASA, esett-e sérülés a keddi felszálláskor a jármű törzsén. Ezzel a módszerrel minden 6 milliméteresnél nagyobb sérülést fel lehet fedezni. Hasonló manővert először tavaly hajtott végre Eileen Collins, a Discovery akkori parancsnoka.

Azokon a fényképeken, amelyeket az elmúlt két nap alatt az űrsikló legénysége készített egy 15 méteres robotkarra erősített kamerákkal, nem látszik sérülés.

A Discovery két elhalasztott kilövés után kedd este, magyar idő szerint fél kilenckor startolt a floridai Kennedy Űrközpontból. Az indítás után leváltak ugyan apróbb darabok a külső üzemanyagtartály szigeteléséről, a NASA szerint ez nem veszélyezteti a küldetés sikerét.

Újra hárman lesznek

A 12-13 naposra tervezett küldetés harmadik napján az asztronauták Elton John Daniel című dalára ébredtek - ezt kérte ébresztőnek a legénység német tagja, Thomas Reiter felesége és két fia, akik közül az egyik neve Daniel. Reiter, akit az európai űrhivatal, az ESA delegált a Discovery legénységébe, nem tér vissza az űrsiklóval, hanem fél évig az űrállomás fedélzetén marad.

Három év után ez lesz az első alkalom, hogy az ISS-en nem ketten, hanem hárman táboroznak majd. Az űrállomáson tartózkodók számát a Columbia 2003-as tragédiája után csökkentették, mert a NASA a Földre parancsolta saját űrsiklóit, az orosz Szojuzok viszont nem elég nagyok ahhoz, hogy elegendő mennyiségű utánpótlást szállítsanak az űrbe.

A Discovery most 2,5 tonna felszerelést és élelmiszert szállított az ISS-re a Discoveryhez kapcsolt, Leonardo nevű teherhordó egységgel.