Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összekapcsolódott a Discovery az űrállomással

2006.07.06. 16:53
Magyar idő szerint kevéssel délután 5 óra előtt sikeresen összekapcsolódott a Discovery a nemzetközi űrállomással. Az űrsikló a dokkolás előtt immár hagyományosan dobott egy hátast, hogy az ISS legénysége lefényképezhesse a jármű hasát.

Az előzetes terveknek megfelelően, magyar idő szerint csütörtök délután 16 óra 52-kordokkolt a Discovery a Föld körüli pályán keringő nemzetközi űrállomáson. A manőver már négy órával korábban beindította a legénység. Mielőtt az űrsikló összekapcsolódott volna az ISS-szel, vetett egy hátraszaltót, hogy az űrállomáson tartózkodó két űrhajós, az orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeff Williams 400 és 800 milliméteres objektívekkel felszerelt digitális gépeivel fényképeket készíthessen a sikló hasáról. A fotók vizsgálatával próbálja majd megállapítani a NASA, esett-e sérülés a keddi felszálláskor a jármű törzsén. Ezzel a módszerrel minden 6 milliméteresnél nagyobb sérülést fel lehet fedezni. Hasonló manővert először tavaly hajtott végre Eileen Collins, a Discovery akkori parancsnoka.

Azokon a fényképeken, amelyeket az elmúlt két nap alatt az űrsikló legénysége készített egy 15 méteres robotkarra erősített kamerákkal, nem látszik sérülés.

A Discovery két elhalasztott kilövés után kedd este, magyar idő szerint fél kilenckor startolt a floridai Kennedy Űrközpontból. Az indítás után leváltak ugyan apróbb darabok a külső üzemanyagtartály szigeteléséről, a NASA szerint ez nem veszélyezteti a küldetés sikerét.

Újra hárman lesznek

A 12-13 naposra tervezett küldetés harmadik napján az asztronauták Elton John Daniel című dalára ébredtek - ezt kérte ébresztőnek a legénység német tagja, Thomas Reiter felesége és két fia, akik közül az egyik neve Daniel. Reiter, akit az európai űrhivatal, az ESA delegált a Discovery legénységébe, nem tér vissza az űrsiklóval, hanem fél évig az űrállomás fedélzetén marad.

Három év után ez lesz az első alkalom, hogy az ISS-en nem ketten, hanem hárman táboroznak majd. Az űrállomáson tartózkodók számát a Columbia 2003-as tragédiája után csökkentették, mert a NASA a Földre parancsolta saját űrsiklóit, az orosz Szojuzok viszont nem elég nagyok ahhoz, hogy elegendő mennyiségű utánpótlást szállítsanak az űrbe.

A Discovery most 2,5 tonna felszerelést és élelmiszert szállított az ISS-re a Discoveryhez kapcsolt, Leonardo nevű teherhordó egységgel.