Auguszta
-7 °C
0 °C

Nem talált hibát a NASA a Discovery hőpajzsán

2006.07.07. 13:55
A NASA az első fényképfelvételeken nem talált sérüléseket az űrsikló hővédő pajzsán, bár a felszálláskor ismét szigetelőhab-darabok szakadtak le az üzemanyagtartályról. Az űrhajósok űrsétán is ellenőrzik a pajzsot, a Discoery nyolc napot marad a Nemzetközi Űrállomásnál.

Mielőtt csütörtök délután az űrsikló összekapcsolódott volna az űrállomással, bemutatott egy hátraszaltót, hogy az ISS legénysége képeket tudjon készíteni a Discovery hasáról. A körülbelül 350 fényképet már csütörtök éjjel vizsgálni kezdte a NASA, és az első értékelés alatt semmi olyant nem talált a képeken, ami veszélyeztethetné a küldetés sikerét. A teljes kiértékelés a hét végéig eltart.

Az bizonyos, hogy a valamikor a közeljövőben az asztronauták közelebbről is megvizsgálják azokat a részeket, ahol probléma merülhet fel. A visszaindulás előtt a NASA ki akar zárni minden sérülést az űrsikló hővédő pajzsán.

Kipakolnak

Az összekapcsolódást követően, csütörtök este az ISS legénysége boldogan üdvözölte a Discovery utasait. Az űrsikló közel 2,5 tonna élelmet és felszerelést szállított az űrállomásra, az olasz gyártmányú Leonardo modulban, köztük egy oxigéngenerátort. A rakomány átszállítását pénteken kezdi meg a legénység.

Az alatt a nyolc nap alatt, amíg a Discovery az űrben tartózkodik, két űrséta van beütemezve. Az elsőre, amit szombatra terveztek, már készül a két amerikai űrhajós Piers Sellers és Mike Fossum. Nincs kizárva, hogy további sétákra is szükség lehet, de akkor az űrsiklónak tovább kell a világűrben maradnia. Ha sikeres lesz az Discovery küldetése, a NASA tervei szerint két újabb űrsiklót küldenek az állomásra, az egyet augusztusban, és egy másikat decemberben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!