Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdte első űrsétáját a Discovery két tagja

2006.07.08. 16:29
A Discovery hétfős legénységének két amerikai tagja szombaton délután kezdte meg az első űrsétát. A mai cél a hajó burkolatának ellenőrzése és javítása, és kipróbálnak egy szerelőrobotot is.

Mike Fossum és Piers Sellers az űrjármű "hasát" fogja közelről szemrevételezni, ellenőrizni, hogy keletkeztek-e rajta az űrállomásra vezető úton olyan sérülések, amelyek veszélyeztethetik a visszatérés biztonságát. Kipróbálnak eközben egy segédeszközt, egy robotot, amely segíthet az űrhajósoknak a nehezen hozzáférhető részeken végzett javítási, szerelési munkálatokban. Most még csak imitálják majd a szerelési műveleteket, hogy a robot használhatóságát próbára tegyék, ám a jövő szerdán, az akkor esedékes harmadik űrsétán talán már tényleges szerelési munkát is végeznek vele. A NASA szakemberei ugyanis javában tanácskoznak arról, hogy el kell-e távolítani a biztonságos visszatérés érdekében az űrsikló hasáról a hővédő burkolat egy kiálló kis darabját.

Már most javításra szorul

Az űrhajósok már a mostani űrsétán is végeznek kisebb javításokat a Nemzetközi Űrállomás külső berendezésein. Ki kell cserélniük egy sérült alkatrészt az űrállomás teherszállító eszközén. (Ez a szállítóeszköz az űrállomás körül képes mozogni, és a Földtől számított 355 kilométeres magasságban keringő állomás további kiépítésének munkálataihoz használják.)

A hat és fél órásra tervezett "kiruccanás" az első űrséta Fossum életében, s a negyedik Sellersében. A Discovery 13 napos küldetésének idejére tervezett három űrséta közül ez az első.