Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Valami szivárog a Discovery hajtóművéből

2006.07.15. 14:09
A Discovery legénysége a szárnyak alapos átvizsgálásával van elfoglalva, a földi irányítóközpontban ülő mérnökök meg egy aprócska szivárgás miatt aggódnak.

Bár a hővédő pajzs vizsgálatai alapján visszatérésre alkalmasnak ítélték a Discovery űrsiklót, most beütött egy váratlan gikszer. Valami szivárog az egyik hajtómű hidraulikájából. Az első vélemények szerint elképzelhető, hogy gyúlékony üzemanyag csordogál a csövekből, ami veszélyeztetheti a landolást, de az is lehet, hogy csak ártalmatlan nitrogénről van szó.

Hajtómű off?

John Shannon, az űrsiklóprogram felelőse úgy véli, a probléma nem befolyásolja az űrsikló visszatérését. A mérnökök persze tágra nyílt szemekkel figyelik majd a fékezési manőverekben és a kanyarodásban is segédkező hajtóművet. Shannon szerint nagyobb az esélye annak, hogy csak nitrogén szivárog, ennek ellenére a NASA olyan súllyal kezeli a szivárgást, mintha az üzemanyag szivárogna. Jelen állás szerint még ez esetben sem lenne gond, mert a szivárgás százezerszer lassabb, mint ami tüzet okozhatna. Ha tehát semmi sem változik, akkor az űrsikló simán földet ér.

Most azt kell kideríteni - még a landolás megkezdése előtt - hogy a légkörbe érve növekedhet-e a szivárgás. Ha igen, akkor a hibás hajtóművet egyáltalán nem használhatják, azaz most először három hajtómű helyett kettővel kell földet érniük. A biztonság kedvééért a NASA vasárnap hajnalban bekapcsolja a hajtóművet, hogy megfigyelhesse a szivárgás mértékének változását. A Discovery űrsikló egyébként simán le tud szállni két hajtóművel, csak egy kicsit másképp kell irányítani. Elméletileg akár egyetlen hajtóművel is le tudna szállni, ez azonban már nagy kihívás lenne.

Szárnypróba

Mindeközben a Discovery már levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és ezzel befejezte kilencnapos küldetését. A legénység tagjai három űrsétát tettek és elvégezték az állomás további bővítéséhez elengedhetetlen javításokat. A hét űrhajós pénteken még átvizsgálta az űrsikló egyik szárnyát, hogy ellenőrizzék, nem keletkeztek-e rajta sérülések mikrometeoritok becsapódása miatt. A másik szárnyat szombaton kell átvizsgálniuk.

A Discovery leszállásának időpontját hétfőn (magyar idő szerint) 15 óra 14 percre tűzte ki a floridai Kennedy Űrközpont. A NASA következő missziójának indulása augusztus 28. környékére várható.