Ágnes
-1 °C
2 °C

Tizenharmadikán lövik fel a Discoveryt

2005.07.04. 15:26
Az űrsikló kilövését áprilisban meghatározatlan ideig elhalasztották. A NASA most a kilövés mellett döntött, de minden eshetőségre készen egy menőcsónakot is készenlétbe helyez.

A NASA eldöntötte, hogy az aggodalmak ellenére alig több mint egy hét múlva, július 13-án az űrbe bocsátja a Discovery űrsiklót. Az amerikai űrügynökség két éve javítgatja azokat a hibákat, amelyek a Discovery elődje, a Columbia 2003-as katasztrófájához vezettek. Akkor egy a gépről leváló darab miatt a sikló szétesett, és a legénység mind a hét tagja szörnyethalt.

A NASA tisztségviselője, Michael Griffin most azt mondta, ez lesz a "legtisztább" repülés, amelyet az ügynökség valaha is végrehajtott, bár elismerte, hogy a vállalkozás - mint minden űrutazás - kockázatokat rejt magában. A NASA eredetileg májusban bocsátotta volna az űrbe a Discoveryt, de különböző biztonsági megfontolások miatt még áprilisban meghatározatlan időre elhalasztotta a kilövést.

Biztonságos? Biztonságos

Egy az ügynökségtől független vizsgálóbizottság, a Return to Flight a múlt héten azt állapította meg, hogy a NASA-nak nem sikerült minden olyan javaslatot átültetnie a gyakorlatba, amelyek egy újabb katasztrófa megelőzését szolgálták. Bár a bizottság által javasolt tizenöt módosítás legtöbbjét a NASA sikeresen eszközölte a Discoveryn, azt nem sikerült elérnie, hogy az indításkor esetleg lerepülő szigetelőanyag semmiképpen ne sérthesse fel a jármű burkolatát.

Az aggodalmaskodókat némileg megnyugtathatja, hogy a NASA minden eshetőségre felkészülve egy mentőhajót helyez készenlétbe. Az Atlantist és négytagú legénységét akkor vetik be, ha a Discovery hét űrhajósa esetleg bajba kerül, bár az valószínűtlen, hogy egy a Columbiáéhoz hasonló robbanás esetén sokat segítene a bajba jutottakon az űrmentőcsónak.