Árpád
-2 °C
4 °C

A Discovery alkalmas a visszatérésre

2006.07.10. 11:15
A Discovery űrrepülőgép hővédő pajzsa sértetlen, így a tervek szerint július 17-én visszatérhet a Földre, közölte vasárnap este az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékese.

"A hővédő rendszer 100 százalékosan alkalmas a légkörbe való visszatérésre" - közölte az űrrepülőgép legénységével a houstoni irányító központ egyik illetékese. A beszélgetést a NASA televíziója élőben közvetítette.

Fantasztikus

"Ez nagyszerű újság, ez fantasztikus" - közölte Steve Lindsey, a Discovery fedélzeti parancsnoka. A termikus és aerodinamikai vizsgálatok alapján nincs ok, amiért korlátozni kellene az űrsikló légköri visszatérését - közölte sajtótájékoztatóján Steve Poulos, az űrrepülőgép-program műszaki vezetője.

Mielőtt csütörtök délután az űrsikló összekapcsolódott volna az űrállomással, bemutatott egy hátraszaltót, hogy az ISS legénysége képeket tudjon készíteni a Discovery hasáról. A körülbelül 350 fényképet már csütörtök éjjel vizsgálni kezdte a NASA, és az első értékelés alatt semmi olyant nem talált a képeken, ami veszélyeztethetné a küldetés sikerét. Hétvégén befejezték a képek elemzését, a NASA mérnökei a Discovery hővédő pajzsán a fénykép- és filmfelvételek alapján gyanúsnak talált két utolsó ponttal kapcsolatos termikus és aerodinamikai vizsgálatokon dolgoztak. A szakembereket legjobban a Discovery hasán a hővédő pajzs két kerámialapja között kitüremkedett tömítés aggasztotta. A mérnökök végül megállapították, hogy nincs szükség arra, hogy űrséta közben távolítsák el a gyanús kitüremkedést, és nem jelent gondot a július 17-i visszatéréskor sem.

Úgy volt, hogy kell séta

Szombaton Steve Poulos még nem zárta ki, hogy újabb űrsétára kerül sor a kitüremkedés miatt, mint 2005 augusztusában, az űrrepülőgép előző útja során. A szombati és a hétfői űrséta között a Discovery legénységének viszonylag könnyű napja volt vasárnap - közölte Mark Kelly pilóta. A szokásos 16 óra helyett csak 15-öt töltöttek munkával.

Szombaton Piers Sellers és Michael Fossum asztronauták az űrrepülőgép meghosszabbított robotkarját próbálták ki, amely segítségével nehezen hozzáférhető helyeken is végezhetnek szerelést. A második, hat és fél órásra tervezett űrséta hétfőn közép-európai idő szerint 14.13 órakor kezdődik. Az űrhajósok befejezik a Nemzetközi Űrállomás teherszállító eszközének javítását, és kicserélnek egy kábelt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?