Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A Discovery alkalmas a visszatérésre

2006.07.10. 11:15
A Discovery űrrepülőgép hővédő pajzsa sértetlen, így a tervek szerint július 17-én visszatérhet a Földre, közölte vasárnap este az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékese.

"A hővédő rendszer 100 százalékosan alkalmas a légkörbe való visszatérésre" - közölte az űrrepülőgép legénységével a houstoni irányító központ egyik illetékese. A beszélgetést a NASA televíziója élőben közvetítette.

Fantasztikus

"Ez nagyszerű újság, ez fantasztikus" - közölte Steve Lindsey, a Discovery fedélzeti parancsnoka. A termikus és aerodinamikai vizsgálatok alapján nincs ok, amiért korlátozni kellene az űrsikló légköri visszatérését - közölte sajtótájékoztatóján Steve Poulos, az űrrepülőgép-program műszaki vezetője.

Mielőtt csütörtök délután az űrsikló összekapcsolódott volna az űrállomással, bemutatott egy hátraszaltót, hogy az ISS legénysége képeket tudjon készíteni a Discovery hasáról. A körülbelül 350 fényképet már csütörtök éjjel vizsgálni kezdte a NASA, és az első értékelés alatt semmi olyant nem talált a képeken, ami veszélyeztethetné a küldetés sikerét. Hétvégén befejezték a képek elemzését, a NASA mérnökei a Discovery hővédő pajzsán a fénykép- és filmfelvételek alapján gyanúsnak talált két utolsó ponttal kapcsolatos termikus és aerodinamikai vizsgálatokon dolgoztak. A szakembereket legjobban a Discovery hasán a hővédő pajzs két kerámialapja között kitüremkedett tömítés aggasztotta. A mérnökök végül megállapították, hogy nincs szükség arra, hogy űrséta közben távolítsák el a gyanús kitüremkedést, és nem jelent gondot a július 17-i visszatéréskor sem.

Úgy volt, hogy kell séta

Szombaton Steve Poulos még nem zárta ki, hogy újabb űrsétára kerül sor a kitüremkedés miatt, mint 2005 augusztusában, az űrrepülőgép előző útja során. A szombati és a hétfői űrséta között a Discovery legénységének viszonylag könnyű napja volt vasárnap - közölte Mark Kelly pilóta. A szokásos 16 óra helyett csak 15-öt töltöttek munkával.

Szombaton Piers Sellers és Michael Fossum asztronauták az űrrepülőgép meghosszabbított robotkarját próbálták ki, amely segítségével nehezen hozzáférhető helyeken is végezhetnek szerelést. A második, hat és fél órásra tervezett űrséta hétfőn közép-európai idő szerint 14.13 órakor kezdődik. Az űrhajósok befejezik a Nemzetközi Űrállomás teherszállító eszközének javítását, és kicserélnek egy kábelt.