Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elstartol végre a Discovery?

2005.07.22. 15:10
Az amerikai űrsikló kilövését először májusban, másodszor július közepén halasztották el; legutóbb azért, mert meghibásodott az egyik üzemanyagszenzor. A NASA most azt reméli, hogy sikerül elhárítani a hibát, szombaton megkezdheti a visszaszámlálást, és magyar idő szerint kedden háromnegyed öt körül útra bocsáthatja a hányattatott sorsú Discoveryt.
#alt#
Könyvből földel a NASA

"Mindannyian egyetértünk abban, hogy a munka elvégezhető, és ez elvezet minket egy [július] 26-iki kilövéshez" - mondta a hét közepén tartott sajtótájékoztatóján a NASA űrsiklóprogramjának vezetője, Bill Parsons. A floridai Kennedy űrközpontban az Egyesült Államok minden zegzugából behívott villanyszerelők dolgoznak azon, hogy kijavítsák az űrsikló egyik üzemanyag-érzékelőjének hibáját, amely miatt július 13-án el kellett halasztani a Discovery kilövését. A héttagú személyzet már az ülésekbe szíjazva várta a startot, amikor a felszállás előtti rutinellenőrzés során kiderült, hogy az űrsikló külső üzemanyagtartályának egyik érzékelője nem jelezné, ha elfogyna a tankból a folyékony hidrogén. A NASA attól tartott, hogy a hiba akár a hajtómű felrobbanásához is vezethet.

Folytatódik a barkácsmunka

A NASA mérnökei szombatig, a visszaszámlálás tervezett kezedtéig három feladatot végeznek el. Először is ellenőrzik, nem okozhatta-e elektromágneses interferencia a szenzor meghibásodását. Azután a négy azonos funkciójú érzékelő közül kettő vezetékeit kicserélik, hogy ha a visszaszámláláskor újra jelentkezik a hiba, egyértelműen megállapíthassák, a vezetékek zárlatosak vagy a szenzornak helyet adó doboz a ludas. Végül megerősítik az elektromos vezetékek földelését, nehogy zavart okozzanak az érzékelő működésében.

A Dicoveryt 2003 februárja óta parkoltatja a NASA, miután az űrsikló ikertestvére, a Columbia leszálláskor Texas fölött darabjaira hullott. A legénység mindegyik tagja életét vesztette. Hogy elkerüljön egy a Columbiáéhoz hasonló tragádiát, az űrhivatal több éves munkával áttervezte a Discovery külső üzemanyagtartályát, és további ötven ponton változtatott az űrsiklón. A májusra tervezett startot biztonsági aggályok miatt el kellett halasztani, július 13-án pedig a most vizsgált szenzor mondott csütörtököt. Ha a hónap végéig nem indul útnak az űrsikló, legközelebb szeptemberben nyílik alkalom a kilövésre.