Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Dokkolt a Discovery

2005.07.28. 15:04
Az összekapcsolódás előtt a nemzetközi űrállomás asztro- és kozmonautája szorgosan fényképezte a hátraszaltót vető űrsikló hasát, hátha kiderül, mennyire sérült meg a Discovery a keddi felszállás után. A NASA leállította az űrsiklóprogramot, és most kétszáz elemző vizsgálja, biztonságban visszatérhet-e a sérült gép a Földre.
#alt#
Az ISS a Discovery dokkolónyílásából.
Forrás: NASA

Az előre megszabott menetrendnek megfelelően, magyar idő szerint szerdán 13 óra 18 perckor kapcsolódott a Discovery a Föld körüli pályán keringő nemzetközi űrállomáshoz. A dokkolás előtt az űrsikló hátraszaltóhoz hasonló manővert hajtott végre, hogy az ISS legénységének két tagja, az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips felvételeket készíthessen a Discovery hasáról. A két űrhajós 400, illetve 800 milliméteres gyújtótávolságú teleobjektívvel felszerelt digitális kamerákkal dolgozott: az amerikai űrhivatal, a NASA kétszáz elemzője ezeken a képeken akarja ellenőrizni, milyen mértékben sérült meg az űrsikló a felszálláskor.

A mentőcsónakot is kikötötték

#alt#
Международная дружба
A Discovery nem sokkal a keddi start után elhullajtotta két darabját - egy 25-35, illetve egy 60-80 centiméteres szigetelőhab-darab vált le róla -, és bár a repülésirányítás az eddigi videofelvételekből arra következtet, hogy a gép biztonságosan visszatérhet majd a Földre, egyúttal úgy döntött, hogy meghatározatlan időre lefújja az űrsiklóprogramot.

Hasonló eseménysorozat vezetett a Discovery ikerpárja, a Columbia 2003-as katasztrófájához, amelyben a legénység minden tagja életét vesztette. Igaz, a most levált darabok nem ütköztek a gép törzséhez, de mivel nem tudni, pontosan milyen mértékű a sérülés, elképzelhető, hogy a légkörbe lépve felhevülő Discovery hőpajzsa a sérült szigetelés miatt csütörtököt mond, és a gép kigyullad. A NASA tisztviselői egy csütörtöki sajtótájékoztatón elismerték, hogy hiába fordított a hivatal az elmúlt két és fél évben egymilliárd dollárt a hibák kijavítására, a darabok lepotyogtak, ezért le kell állítani az űrsiklóprogramot és a Földön tartani a flottát.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz így a NASA vészhelyzetre kidolgozott tervével, amely szerint az esetleg bajba kerülő Discovery legénységét egy másik űrsikló, az Atlantis hozná vissza az űrállomásról.

Fel kaja, vissza szemét

#alt#
Szergej és nyolc amerikai az ISS fedélzetén. Forrás: NASA TV

A Discovery héttagú legénységét, amelyet az űrsikló-történelem első női parancsnoka, Eileen Collins vezet, hónapok óta türelmetlenül várja az ISS két űrhajósa, az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips. Ők már április óta dekkolnak a nemzetközi űrállomáson - ez alatt az idő alatt a NASA kétszer is elhalasztotta az eredetileg májusra, majd július 13-ra tervezett startot. A Discovery most tizenöt tonnányi ellátmányt - többek között élelmiszert, vizet, villanykörtéket és laptopot - visz az ISS-re, visszafelé pedig átmegy szemetesbe, és tizenhárom tonna űrhulladékot hoz magával a Földre.