Judit
3 °C
7 °C

Kicserélik az űrállomás giroszkópját

2005.08.01. 12:59
A Nemzetközi Űrállomáson negyvennyolc órán belül a második űrszerelési munkát kezdte meg a Discovery űrsikló legénysége, jelentette a houstoni amerikai és a koroljovi orosz irányítóközpont.

A japán Nogucsi Szoicsi és az amerikai Stephen Robinson közép-európai idő szerint nem sokkal délelőtt tizenegy óra előtt lépett ki a kozmoszba, félórás késéssel az eredeti időponthoz képest. Hatórás világűrben tartózkodásuk alatt egyebek mellett kicserélik a Nemzetközi Űrállomás egyik giroszkópját, amely az űrbázis pályahelyzetét stabilizálja, és három évvel ezelőttt hibásodott meg.

Az űrálllomáson összesen három giroszkóp van, mindegyik háromszáz kilogramm tömegű és akkora, mint egy mosógép. A stabilizáláshoz csupán kettőre van szükség, a harmadik tartalék volt. Két meghibásodott giroszkóppal azonban csak az orosz modulokon lévő hajtóművekkel lehet megakadályozni az űrállomás elfordulását. Később, ha továbbépítik az űrállomást, már legalább három giroszkópra lesz szükség.

Múlt szombaton ugyanez a két űrhajós sétálta körbe hat és fél óra alatt a Discovery űrsiklót. Akkor fő feladatuk az volt, hogy sérüléseket keresve átvizsgálják a Discovery hővédő burkolatának két olyan részét, amelyet az amerikai űrhivatal (NASA) repülésirányító központja jelölt ki az űrállomásra érkezéskor készített kamerafelvételek alapján. Szoicsi és Robinson a Discovery rakodóterében azt az eljárást is kipróbálta, amellyel a hővédő pajzs a világűrben is javítható. A Discovery hétfős legénysége még egy űrsétát tervez a mostanin kívül.

Sikeresen felment

A Discovery űrsiklót július 13-án lőtte volna ki az űrbe a NASA, de az indulást végül egy meghibásodott érzékelő miatt lefújták - a tervezők ugyanis nagyon féltek tőle, hogy megismétlődik a Columbia 2003-as katasztrófája. A huszinegy éves űrsikló sikeres fellövésekor - július 26-án - azonosítatlan tárgyak potyogtak le róla, éppen olyan szigetelőhabok, amelyek a Columbia tragédiáját okozták. A NASA egyből közölte, hogy a jövőben felhagy az űrrepüléssel, és elkezdték kivizsgálni, hogy biztonságban visszatérhet-e a Discovery.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?