Árpád
-2 °C
4 °C

Robinson megszerelte a Discoveryt

2005.08.03. 16:14
Az "évszázad útjának" nevezte a Discovery asztronautája szerdai űrsétáját. Steve Robinsonnak sikerült eltávolítania két kitüremkedő réskitöltő anyagdarabot az űrsikló törzséből úgy, hogy még a magával vitt csipeszre és vasfűrészre sem volt szüksége.

Történelmi jelentőségű tettnek minősítette az amerikai űrhivatal Steve Robinson szerdai rendkívüli űrsétáját. Robinson, a Föld körüli pályán keringő Discovery űrsikló legénységének tagja azért hagyta el a nemzetközi űrállomás fedélzetét, hogy eltávolítson két, a Discovery törzséből kitüremkedő réskitöltő anyagdarabot.

#alt#
Vasfűrész: erre nem volt szükség

Az űrsétát a NASA azért rendelte el, mert attól tartott, hogy a kiálló darabok keltette légellenállás gondot okozhat az űrsikló visszatértekor, és esetleg megismétlődhet a Columbia 2003-as tragédiája, amelyben a legénység hét tagja veszítette életét. Az űrhivatal számításai szerint a Föld légkörébe belépő Discovery hőmérsékletét 10-30 százalékkal emelte volna meg a két kiálló darab, ez pedig már elfogadhatatlan mértékű változás lett volna.

Húzta, kijött

"Egyenesedj ki, és dőlj előre" - instruálta a NASA-központ Robinsont, aki a nemzetközi űrállomás, az ISS tizenhét méteres robotkarjához erősítve közelítette meg a Discovery hasát, hogy eltávolítsa a kitüremkedett kerámiaszövet-darabot.

"Megragadtam, és húzom... nagyon könnyen kijön... nagyszerű" - kommentálta tetteit Robinson, aki később az "évszázad útjának" nyilvánította a rendkívüli űrsétát. Az asztronauta minden eshetőségre készen egy csipeszt és egy a célra átalakított vasfűrészt is vitt magával. A terv az volt, hogy ha a fúgadarabot nem tudja kézzel eltávolítani, valamelyik szerszámmal esik neki. A különböző fúgaeltávolítási módszereket a NASA egy mérnöke kamerák kereszttüzében, népes közönség előtt demonstrálta a Földön, még a küldetés előtt, de a szerszámokat végül nem kellet bevetni.

Bár Robinson egyedül tette meg az űrsétát, a Discovery legénységének több tagja vett részt a küldetésben. Gyakorlott űrsétatársa, Nogucsi Szoicsi a NASA-val és Robinsonnal tartotta folyamatosan a kapcsolatot, Andy Thomas az egész séta koordinációjáért felelt, a pilóta Jim Kelly, illetve Wendy Lawrence azt a robotkart irányította, amelyhez Robinsont rögzítették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?