Móric
14 °C
15 °C

Robinson megszerelte a Discoveryt

2005.08.03. 16:14
Az "évszázad útjának" nevezte a Discovery asztronautája szerdai űrsétáját. Steve Robinsonnak sikerült eltávolítania két kitüremkedő réskitöltő anyagdarabot az űrsikló törzséből úgy, hogy még a magával vitt csipeszre és vasfűrészre sem volt szüksége.

Történelmi jelentőségű tettnek minősítette az amerikai űrhivatal Steve Robinson szerdai rendkívüli űrsétáját. Robinson, a Föld körüli pályán keringő Discovery űrsikló legénységének tagja azért hagyta el a nemzetközi űrállomás fedélzetét, hogy eltávolítson két, a Discovery törzséből kitüremkedő réskitöltő anyagdarabot.

#alt#
Vasfűrész: erre nem volt szükség

Az űrsétát a NASA azért rendelte el, mert attól tartott, hogy a kiálló darabok keltette légellenállás gondot okozhat az űrsikló visszatértekor, és esetleg megismétlődhet a Columbia 2003-as tragédiája, amelyben a legénység hét tagja veszítette életét. Az űrhivatal számításai szerint a Föld légkörébe belépő Discovery hőmérsékletét 10-30 százalékkal emelte volna meg a két kiálló darab, ez pedig már elfogadhatatlan mértékű változás lett volna.

Húzta, kijött

"Egyenesedj ki, és dőlj előre" - instruálta a NASA-központ Robinsont, aki a nemzetközi űrállomás, az ISS tizenhét méteres robotkarjához erősítve közelítette meg a Discovery hasát, hogy eltávolítsa a kitüremkedett kerámiaszövet-darabot.

"Megragadtam, és húzom... nagyon könnyen kijön... nagyszerű" - kommentálta tetteit Robinson, aki később az "évszázad útjának" nyilvánította a rendkívüli űrsétát. Az asztronauta minden eshetőségre készen egy csipeszt és egy a célra átalakított vasfűrészt is vitt magával. A terv az volt, hogy ha a fúgadarabot nem tudja kézzel eltávolítani, valamelyik szerszámmal esik neki. A különböző fúgaeltávolítási módszereket a NASA egy mérnöke kamerák kereszttüzében, népes közönség előtt demonstrálta a Földön, még a küldetés előtt, de a szerszámokat végül nem kellet bevetni.

Bár Robinson egyedül tette meg az űrsétát, a Discovery legénységének több tagja vett részt a küldetésben. Gyakorlott űrsétatársa, Nogucsi Szoicsi a NASA-val és Robinsonnal tartotta folyamatosan a kapcsolatot, Andy Thomas az egész séta koordinációjáért felelt, a pilóta Jim Kelly, illetve Wendy Lawrence azt a robotkart irányította, amelyhez Robinsont rögzítették.