Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb sérülés a Discoveryn

2005.08.04. 15:32
Miközben az űrsikló legénysége interjúkat ad és a Columbiára emlékezik, az űrhivatal mérnökei lázasan törik a fejüket, mit tegyenek egy a parancsnoki ablak előtt felgyűrődött hőtakaró elemmel. Maga a veterán parancsnok magabiztos: Eileen Collins szerint biztonságos a Discovery.

Steve Robinson szerdai sikeres, történelmi jelentőségűnek nevezett űrsétája után pihenőnapot adott a NASA a Discovery legénységének. Az űrhajósok ezúttal George Strait texasi szoftpop-kovbojénekes Amarillo by Morning című slágergyanús dalára keltek, csütörtökön interjúkat adnak és csendben megemlékeznek a Columbiáról, amelynek legénysége 2003. február 1-én szenvedett végzetes balesetet éppen Texas fölött.

Meanwhile, back at the ranch...

#alt#
Steve Robinson a sisakjában tükröződő Nogucsi Szoicsi felvételén
Forrás: NASA

Az idilli hangulat csak látszólagos, hiszen eközben az űrhivatal mérnökei éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy kiderítsék: milyen veszéllyel járhat a leszálláskor egy az űrsikló parancsnoki ablaka előtt felgyűrődött hőtakaró elem.

A NASA szerint még az is elképzelhető, hogy az elem megjavításához vagy eltávolításához újabb, előre nem tervezett űrsétára lesz szükség, hiszen a deformálódott hőtakaró által keltett turbulencia hatására túlhevülhet a Discovery, és ez a Columbiáéhoz hasonló katasztrófához vezethet. A hőtakaró meghibásodásának következményeit csak találgatni lehet, mert a NASA-nak nincs olyan szélcsatornája, amelyben szimulálni lehetne a Földre visszatérő Disovery sebességét. (Landolás előtt az űrhajó a hangsebesség huszonkétszeresével hasít a bolygó légkörében.)

A parancsnok nyugodt

A gyűrött takaró már a harmadik komolynak tűnő meghibásodás, amelyet a NASA felfedezett a huszonegy éves, az elmúlt két és fél év alatt egymilliárd dollárból helyrepofozott űrsiklón. Felszállás közben az üzemanyagtartályról esett le egy nagyobb darab szigetelőhab - ez a sérülés az űrben javíthatatlan. Később a légi felvételek azt mutatták, hogy a Discovery hasát borító hőpajzsdarabok közül türemkedett ki két helyen a réskitöltő porcelánszálas fuga. Az utóbbi két darabot heroikus űrséta keretében távolította el Steve Robinson szerdán - szerencsére a darabokat kézzel sikerült eltávolítania, és nem kellett a végső fegyverhez, a szigetelőszalagból és madzagból tákolt vészvasfűrészhez folyamodnia.

Egy az űrhivatal által kijelölt, volt űrhajósokból álló független bizottság egyébként már a felszállás előtt figyelmeztett rá, hogy a Discoveryn végrehajtott rengeteg változtatás ellenére nem sikerült kijavítani azokat a hibákat, amelyek a Columbia tragédiájához vezettek. Az űrsikló legénysége azonban bizakodó: a veterán parancsnok, Eileen Collins at AP-nek azt nyilatkozta: "Nem vennék részt ezen a repülésen, ha nem gondolnám róla, hogy biztonságos."

Menetrend szerint a Discovery hétfőn landol a floridai Kennedy űrközpontban.

Mire ébred a Discovery?

Szép hagyománnyá nemesült, hogy a NASA minden reggel
meglepetés-nótával ébreszti álmából az űrsikló legényégét. Íme az
eddigi ébresztők mp3-ban, egyenesen a NASA-tól:

2. nap: Idétlen időkig (filmzene)
3. nap: What a Wonderful World (Louis Armstrong)
4. nap: Vertigo (U2)
5. nap: Szanpó (japán gyermekkórus)
6. nap: I'm Going Up (Claire Lynch)
7. nap: Walk of Life (Dire Straits)
8. nap: Big Rock Candy Mountain (Harry McClintock)
9. nap: Where my Heart Will Take Me (Start Trek filmzene)
10. nap Amarillo by Morning (George Strait)