Judit
3 °C
7 °C

Elhalasztották a Discovery leszállását

2005.08.08. 10:35
Kevéssel a Discovery hajtóműveinek beindítása előtt a NASA úgy döntött, a felhős ég miatt nem ad leszállási engedélyt az űrsiklónak. Ha két óra múlva sem tűnnek el a felhők, Florida helyett Kaliforniában landol a Discovery.

A felhős égbolt miatt a NASA két órával elhalasztotta a Discovery leszállását. Az eredeti menetrend alapján az űrsikló magyar idő szerint délelőtt 10 óra 47-kor landolt volna a floridai Kennedy űrközpontban, de az amerikai űrhivatal a kedvezőtlen látási viszonyok miatt úgy döntött, hogy kivárja a leszállásra kijelölt második lehetséges időpontot. Ha addig kitisztul az ég, 12 óra 22 perckor ér földet a Discovery.

Három kártya maradt a talonban

#alt# Bár a meteorológusok bíznak a jó időben, elképzelhető, hogy a második időpont sem válik be. Ha a 150-300 méter magasan elterülő felhőzet nem oszlik fel, illetve elered az eső, az űrsikló már nem szállhat le a floridai űrközpontban. A Discoverynek két újabb lehetősége van a landolásra: a kaliforniai Edwards légitámaszpont készen áll, hogy délután 13:52-kor, illetve 15:27-kor fogadja a leszálló gépet.

A leszálláshoz a parancsnok Eileen Collins három percre beindítja majd a Discovery hajtóművét, a rövid lökés eltéríti az űrsiklót a Föld körüli pályáról, ahol most kering, a Discovery belép a bolygó légkörébe, és kevesebb mint egy órával később leszáll a floridai űrközpontban - vagy a kaliforniai légitámaszponton.

A hétfős legénység a NASA egyik szóvivője szerint "ideges izgalommal" várja a hazatérést a tizenhárom űrben töltött nap után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?