Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Elhalasztották a Discovery leszállását

2005.08.08. 10:35
Kevéssel a Discovery hajtóműveinek beindítása előtt a NASA úgy döntött, a felhős ég miatt nem ad leszállási engedélyt az űrsiklónak. Ha két óra múlva sem tűnnek el a felhők, Florida helyett Kaliforniában landol a Discovery.

A felhős égbolt miatt a NASA két órával elhalasztotta a Discovery leszállását. Az eredeti menetrend alapján az űrsikló magyar idő szerint délelőtt 10 óra 47-kor landolt volna a floridai Kennedy űrközpontban, de az amerikai űrhivatal a kedvezőtlen látási viszonyok miatt úgy döntött, hogy kivárja a leszállásra kijelölt második lehetséges időpontot. Ha addig kitisztul az ég, 12 óra 22 perckor ér földet a Discovery.

Három kártya maradt a talonban

#alt# Bár a meteorológusok bíznak a jó időben, elképzelhető, hogy a második időpont sem válik be. Ha a 150-300 méter magasan elterülő felhőzet nem oszlik fel, illetve elered az eső, az űrsikló már nem szállhat le a floridai űrközpontban. A Discoverynek két újabb lehetősége van a landolásra: a kaliforniai Edwards légitámaszpont készen áll, hogy délután 13:52-kor, illetve 15:27-kor fogadja a leszálló gépet.

A leszálláshoz a parancsnok Eileen Collins három percre beindítja majd a Discovery hajtóművét, a rövid lökés eltéríti az űrsiklót a Föld körüli pályáról, ahol most kering, a Discovery belép a bolygó légkörébe, és kevesebb mint egy órával később leszáll a floridai űrközpontban - vagy a kaliforniai légitámaszponton.

A hétfős legénység a NASA egyik szóvivője szerint "ideges izgalommal" várja a hazatérést a tizenhárom űrben töltött nap után.