Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kilövőálláson a Discovery

2006.11.10. 13:15
Legkorábban december 7-én indulhat útnak a Discovery hétfős legénysége. Az asztronauták fő feladata a nemzetközi űrállomás állandó áramellátó rendszerének elindítása lesz. Mivel a NASA attól tart, hogy a Discovery számítógépeinek gondot okozhat a 2006-ról 2007-re való átállás, szeretné újévkor már a Földön tudni az űrsiklót.

A floridai Kennedy űrközpont kilövőállására vontatta csütörtökön a NASA a Discoveryt; az űrsikló ott várja a december elejére előrehozott rajtot. Az amerikai űrhivatal szerint azért van szükség a tervezettnél korábbi - akár december 7-i - indulásra, mert a Discovery számítógépei még mindig érzékenyek az úgynevezett Y2K-problémára. Ha a 2007-es év kezdete az űrben érné a Discoveryt, a számítógépek 2007. január elsejét 2006 366. napjának értelmeznék, és ez beláthatatlan következményekkel járhat. A problémát csak úgy lehetne orvosolni, hogy az űrhajósok újraindítják a számítógépeket, ami viszont azt jelentené, hogy egy időre irányítás nélkül marad az űrsikló.


Balról jobbra az STS-116-os számű küldetés résztvevői: Robert Curbeam, Sunita Williams, William Oefelein (pilóta), Mark Polansky (parancsnok), Joan Higginbotham, Nicholas Patrick és Christer Fuglesang

A NASA eddig is tudott a problémáról - többek között ezért is időzítette úgy az űrsiklók startját, hogy december 31-én vagy január 1-én véletlenül sem legyen gép az űrben. Az átállást eddig mindig a Földön végezték el. Az űrsiklók fejlesztésében élen járó Boeing egyik vezetője ugyanakkor a New York Timesnak azt nyilatkozta: biztos benne, hogy ha feltétlenül az űrben kellene elvégezni az átállítást, valahogy csak megbirkóznának a feladattal.

Újradrótozzák az űrállomást

A Discovery decemberre tervezett, 11 napos küldetése legkorábban december 7-én, legkésőbb december 18-án indulhat. A hétfős legénység parancsnoka Mark Polansky lesz, aki először és utoljára 2001-ben járt az űrben az Atlantis fedélzetén. William Oefelein pilótának ez lesz az első űrutazása, csakúgy, mint a legénység további négy tagjának, Christer Fuglesangnek, Joan Higginbothamnek, Nicholas Patricknek és Sunita Williamsnek. A legénység egyetlen nem amerikai tagja a 49 éves svéd Fuglesang, akit NASA európai megfelelője, az Európai Űrhivatal (ESA) delegált. Ha a megtett űrutazásokat számoljuk, Robert Curbeam a legtapasztaltabb, ő 1997-ben a Discovery, 2001-ben az Atlantis fedélzetén járt az űrben.

A legénység legfontosabb feladata a nemzetközi űrállomás újradrótozása lesz. A Föld körül keringő ISS 1998-as üzembe helyezése óta ideiglenes áramellátó rendszerrel működik, de a NASA idén szeptemberben nagyot lépett előre, amikor az Atlantis legénysége két új napelemet szerelt fel az űrállomáson. A következő brigád feladata lesz, hogy két űrsétával átállítsák az elektronikát az eddig használt ideiglenes rendszerről az állandóra.