Piroska
-2 °C
5 °C

Nem teljesen biztonságos az űrsikló

2005.06.28. 23:32
A NASA a héten készül bejelenteni, mikor lövik fel a Discoveryt, de a korábbi űrsikló, a Columbia 2003-as katasztrófáját vizsgáló bizottság javaslatai közül a legfogósabbakat máig nem sikerült a gyakorlatba átültetni.
Néhány nappal az NASA űrsiklók újraindítási dátumának bejelentése előtt a volt űrhajósokat is tagjai közt tudó Return to Flight (újraindított repülés) független munkacsoport megállapította, hogy nem sikerült minden biztonsági javaslatot átültetni a gyakorlatba, írta a BBC.

A NASA csütörtökön határozza meg, hogy a július 13. és 31. közti fellövési időszak mely napján szállhat fel a Discovery űrsikló. Mint emlékezetes, 2003. február 1-én a Columbia hőpajzsának súlyos sérülését a leváló szigetelőhab okozhatta, és az űrsikló a légkörbe való visszatérésnél hétfős legénységével együtt darabjaira szakadt.

A legnehezebbek kimaradtak

A tragédiát vizsgáló bizottság 15 kritikus módosítási javaslatot tett, amelyek közül a munkacsoport megállapításai szerint tucatnyit valóban sikerült megvalósítani. A három függőben maradó javaslatot viszont a legnehezebb a gyakorlatba átültetni.

A NASA a jelentős előrelépések ellenére nem tudja elérni, hogy a start során lerepülő szigetelőanyag vagy jégdarabok ne sértsék fel az űrsikló burkát, illetve hogy ne váljon le semmi a kiegészítő tankról. Ugyanígy nincsen ma sem biztosítva annak lehetősége, hogy felszállás után javítsák ki a sérüléseket, állapította meg hétfőn Washingtonban a független szakértői csoport.