Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Befejezték a második űrsétát is a Discovery asztronautái

2006.07.10. 22:56
Egy hibás alkatrészt cseréltek ki az amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ám közben komoly nehézségekkel kellett megküzdeniük. A két amerikai asztronauta eredetileg rutinfeladatot hajtott volna végre, de egy időre fel kellett függeszteniük tevékenységüket kisebb-nagyobb technikai problémák miatt.

Egy pillanatra például majdnem levált az a szerkezet, amely az űrhajósokat az állomáshoz, illetve a Discoveryhez rögzítik, pontosabban ez a szerkezet akadályozza meg, hogy messze kilökődjenek az űrbe asztronauták. A két űrhajós meg tudta javítani a szerkezetet, de ez például fél órájukba tellett.

Piers Sellers és Michael Fossum hat és fél órát töltöttek a világűrben, hogy eltávolítsanak egy meglazult kábeldobot, méghozzá egyetlen húzással. A kábel energiával látta el az úgynevezett "űrvonatot", azt a szállítóegységet, amely tavaly hibásodott meg, és amely nélkülözhetetlen az ISS továbbépítéséhez.

Mi is az az űrvonat?
A külső szállítóegységet, az "űrvonatot", amely majd a nehéz szerkezeti elemeket juttatja rendeltetési helyükre, azt követően állítják szolgálatba, hogy az Atlantis űrsikló legénysége az ISS-re szállítja a működtetéséhez szükségek alkatrészeket. Az Antlantis indítását augusztus 28-ra tervezik. Az űrvonat egyfajta "csille", amely síneken közlekedik, és ez a szerkezet segítheti majd a Nemzetközi Űrállomás továbbépítését.

Ezután viszont Sellersnek problémái voltak azzal, hogy a kábelt berakja a Shuttle tárolójába, rakterébe. Aztán Fossum nem tudta az új kábelt felrakni, még Sellers segítségével sem. Csak hosszas bajlódás után végeztek a feladattal.

Kiraktak egy pumpát is a burkolatra

Aztán további feladatokat végzett a páros: a Nemzetközi Űrállomás robotkarja segítségével elhelyeztek egy tartalék hőszabályozó rendszert is az ISS burkolatán, amely így a jelenlegi rendszer meghibásodása esetén üzembe helyezhető lesz. (VAlójában egy pumpáról van szó, amely a hűtőrendszerhez kapcsolódik.)

Az űrsétára azután került sor, hogy jó hírt kaptak az asztronauták: vagyis a Discovery alkalmas lesz arra, hogy biztonságosan visszatérjen a Föld légkörébe.

Az űrhajósok harmadik, egyben utolsó űrsétája az MTI szerint szerdán lesz. Ennek során különböző berendezéseket tesztelnek, amelyeket a jövőbeli űrrepülő-utazások során a hővédő pajzson keletkező repedések megjavítására használhatnak.