Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Befejezték a második űrsétát is a Discovery asztronautái

2006.07.10. 22:56
Egy hibás alkatrészt cseréltek ki az amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ám közben komoly nehézségekkel kellett megküzdeniük. A két amerikai asztronauta eredetileg rutinfeladatot hajtott volna végre, de egy időre fel kellett függeszteniük tevékenységüket kisebb-nagyobb technikai problémák miatt.

Egy pillanatra például majdnem levált az a szerkezet, amely az űrhajósokat az állomáshoz, illetve a Discoveryhez rögzítik, pontosabban ez a szerkezet akadályozza meg, hogy messze kilökődjenek az űrbe asztronauták. A két űrhajós meg tudta javítani a szerkezetet, de ez például fél órájukba tellett.

Piers Sellers és Michael Fossum hat és fél órát töltöttek a világűrben, hogy eltávolítsanak egy meglazult kábeldobot, méghozzá egyetlen húzással. A kábel energiával látta el az úgynevezett "űrvonatot", azt a szállítóegységet, amely tavaly hibásodott meg, és amely nélkülözhetetlen az ISS továbbépítéséhez.

Mi is az az űrvonat?
A külső szállítóegységet, az "űrvonatot", amely majd a nehéz szerkezeti elemeket juttatja rendeltetési helyükre, azt követően állítják szolgálatba, hogy az Atlantis űrsikló legénysége az ISS-re szállítja a működtetéséhez szükségek alkatrészeket. Az Antlantis indítását augusztus 28-ra tervezik. Az űrvonat egyfajta "csille", amely síneken közlekedik, és ez a szerkezet segítheti majd a Nemzetközi Űrállomás továbbépítését.

Ezután viszont Sellersnek problémái voltak azzal, hogy a kábelt berakja a Shuttle tárolójába, rakterébe. Aztán Fossum nem tudta az új kábelt felrakni, még Sellers segítségével sem. Csak hosszas bajlódás után végeztek a feladattal.

Kiraktak egy pumpát is a burkolatra

Aztán további feladatokat végzett a páros: a Nemzetközi Űrállomás robotkarja segítségével elhelyeztek egy tartalék hőszabályozó rendszert is az ISS burkolatán, amely így a jelenlegi rendszer meghibásodása esetén üzembe helyezhető lesz. (VAlójában egy pumpáról van szó, amely a hűtőrendszerhez kapcsolódik.)

Az űrsétára azután került sor, hogy jó hírt kaptak az asztronauták: vagyis a Discovery alkalmas lesz arra, hogy biztonságosan visszatérjen a Föld légkörébe.

Az űrhajósok harmadik, egyben utolsó űrsétája az MTI szerint szerdán lesz. Ennek során különböző berendezéseket tesztelnek, amelyeket a jövőbeli űrrepülő-utazások során a hővédő pajzson keletkező repedések megjavítására használhatnak.