Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Michelin-gumikon landol a Discovery

2006.07.17. 11:04
A sikló törzse rendben, a vasárnap felfedezett szivárgás mértéke elhanyagolható, így ha nem esik ma délután az eső Floridában, kevéssel 15 óra után landolhat az amerikai űrsikló.

Rövid tanakodás után a NASA úgy döntött, hogy az eredeti tervnek megfelelően, magyar idő szerint hétfő délután 15 óra 14 perckor leszállhat az űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontban. Az amerikai űrhivatal hétfő reggelre vizsgálta meg azt az üzemanyag-szivárgást, amelyet a Discovery három kiegészítő motorjának egyikén észleltek - ezek működtetik visszatéréskor a szárnyakat és a fékeket.

Bár azt nem tudták eldönteni, pontosan mi szivárog, nitrogén-e vagy gyúlékony hidrazin, a sikló visszatérését irányító Steve Stitch azt mondta, a landolás előtt szokás szerint elvégzett rutinteszten nem növekedett a szivárgó anyag mennyisége.


Piers 'Holaspaklim' Sellers. Forrás: NASA

Az eső még betehet

Miután a július 4-i felszálláskor az üzemanyagtartályról leváló apró szigetelődarabok sem okoztak komoly sérülést a sikló hővédő pajzsán, a NASA szerint már csak az időjárás akadályozhatja a sikló Földet érését. A meteorológusok előrejelzései alapján van rá esély, hogy a Discovery leszállópályájának 50 kilométeres körzetében zivataros lesz az idő, és ez a leszállás elhalasztásához vezethet. Ha csak teheti, a NASA nem engedi esőben leszállni a Discoveryt, mert az esőcseppek megsérthetik a hővédő pajzsot, és ez befolyással lehet a leszállásra, mondta Stitch a Florida Todaynek.

Ha a 15 óra 14-es időpontot elszalasztják, legközelebb 16 óra 50-kor próbálkozhat meg az űrsikló a leszállással, és ha akkor sem megy, maradnak a kaliforniai és új-mexikói vészleszállópályák. (Ilyesmire volt már példa: tavaly nyáron a Discovery Florida helyett a kaliforniai Edwards légitámaszponton landolt.)

Hétfő után kedden, utoljára szerdán nyílik lehetőség a leszállásra.

Újdonság, hogy az űrsikló a leszálláskor megerősített, Michelin gyártmányú gumikat használ, és most először műholdas rendszer is segíti a tájékozódást. A NASA azt tervezi, hogy a mostani helyzetmeghatározó rendszert egyszer végleg felváltja majd a GPS.

Szigorúan ellenőrzött spachtli

Miközben a Discovery a leszállásra készül, a NASA és a világ számos országának hadserege szorosan nyomon követi azt a spachtlit - simítókést - amely Piers Sellers brit űrhajós felszereléséből szabadult ki, amikor Sellers külső javítási munkálatokat végzett a Discoveryn.

A mintegy 450 ezer forint értékű szerszámot, amely a hangsebességnél huszonötször gyorsabban száguld, és 90 percenként kerüli meg a bolygót, katonai radarok figyelik a Föld húsz pontján. A NASA szerint a spachtli nem veszélyezteti sem a nemzetközi űrállomást, sem az űrsiklót. Az elveszett szerszámot Steve Lindsey, az űrsikló parancsnoka még épp lencsevégre tudta kapni, amint ellebegett a Discovery mellett.