Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Michelin-gumikon landol a Discovery

2006.07.17. 11:04
A sikló törzse rendben, a vasárnap felfedezett szivárgás mértéke elhanyagolható, így ha nem esik ma délután az eső Floridában, kevéssel 15 óra után landolhat az amerikai űrsikló.

Rövid tanakodás után a NASA úgy döntött, hogy az eredeti tervnek megfelelően, magyar idő szerint hétfő délután 15 óra 14 perckor leszállhat az űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontban. Az amerikai űrhivatal hétfő reggelre vizsgálta meg azt az üzemanyag-szivárgást, amelyet a Discovery három kiegészítő motorjának egyikén észleltek - ezek működtetik visszatéréskor a szárnyakat és a fékeket.

Bár azt nem tudták eldönteni, pontosan mi szivárog, nitrogén-e vagy gyúlékony hidrazin, a sikló visszatérését irányító Steve Stitch azt mondta, a landolás előtt szokás szerint elvégzett rutinteszten nem növekedett a szivárgó anyag mennyisége.


Piers 'Holaspaklim' Sellers. Forrás: NASA

Az eső még betehet

Miután a július 4-i felszálláskor az üzemanyagtartályról leváló apró szigetelődarabok sem okoztak komoly sérülést a sikló hővédő pajzsán, a NASA szerint már csak az időjárás akadályozhatja a sikló Földet érését. A meteorológusok előrejelzései alapján van rá esély, hogy a Discovery leszállópályájának 50 kilométeres körzetében zivataros lesz az idő, és ez a leszállás elhalasztásához vezethet. Ha csak teheti, a NASA nem engedi esőben leszállni a Discoveryt, mert az esőcseppek megsérthetik a hővédő pajzsot, és ez befolyással lehet a leszállásra, mondta Stitch a Florida Todaynek.

Ha a 15 óra 14-es időpontot elszalasztják, legközelebb 16 óra 50-kor próbálkozhat meg az űrsikló a leszállással, és ha akkor sem megy, maradnak a kaliforniai és új-mexikói vészleszállópályák. (Ilyesmire volt már példa: tavaly nyáron a Discovery Florida helyett a kaliforniai Edwards légitámaszponton landolt.)

Hétfő után kedden, utoljára szerdán nyílik lehetőség a leszállásra.

Újdonság, hogy az űrsikló a leszálláskor megerősített, Michelin gyártmányú gumikat használ, és most először műholdas rendszer is segíti a tájékozódást. A NASA azt tervezi, hogy a mostani helyzetmeghatározó rendszert egyszer végleg felváltja majd a GPS.

Szigorúan ellenőrzött spachtli

Miközben a Discovery a leszállásra készül, a NASA és a világ számos országának hadserege szorosan nyomon követi azt a spachtlit - simítókést - amely Piers Sellers brit űrhajós felszereléséből szabadult ki, amikor Sellers külső javítási munkálatokat végzett a Discoveryn.

A mintegy 450 ezer forint értékű szerszámot, amely a hangsebességnél huszonötször gyorsabban száguld, és 90 percenként kerüli meg a bolygót, katonai radarok figyelik a Föld húsz pontján. A NASA szerint a spachtli nem veszélyezteti sem a nemzetközi űrállomást, sem az űrsiklót. Az elveszett szerszámot Steve Lindsey, az űrsikló parancsnoka még épp lencsevégre tudta kapni, amint ellebegett a Discovery mellett.