Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az emberiség lecsapott az üstökösre

2005.07.04. 09:40
Lezárult a NASA űrháborús hadműveletre emlékeztető missziója, a Deep Impact. A Tempel 1 megtorpedózásával sikerült a világűrbe juttattni az üstökös anyagát, amelynek elemzése segíthet megismerni a korai Naprendszert.
A Deep Impact űrszonda hétfő hajnalban a hat kilométer átmérőjű Tempel 1 üstökös közelébe érkezett, és kilőtte az égitestre a magával cipelt töltetet. A mosógép méretű, 372 kilós szerkezet helyi idő szerint hét óra előtt tíz perccel csapódott be a Tempel 1 égitestbe, hogy kiszakítson belőle egy darabot, amelynek szerkezetét a szonda elemezni tudja. Az óránként 37 ezer kilométerrel száguldó lövedék száz méter átmérőjű krátert vájt az üstökösbe.

Biztos távolságból


Tekintse meg képeinket!
Az „anyahajó”, a Deep Impact mindezt biztos távolságból figyelte, és a becsapódásról képeket sugárzott a földre. A tudósok reményei szerint a Tempel 1-ből kiszakadó, porrá zúzott kőzetek elemzésével jobban megérthetjük majd, hogy milyen volt a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtt.

A Deep Impactnek a becsapódás előtt hosszú utat kellett megtennie. Az űrszondát január 12-én lőtték fel, hogy a megfelelő időben érkezzen a Tempel 1 közelébe. Az előzetes terveknek megfelelően július elején érte el a szonda az üstököst, ami jelenleg 133 millió kilométerre száguld a Földtől - a NASA szerint ez az ideális távolság. A szondának az elliptikus pálya miatt azonban ennél jóval többet, összesen közel négyszázmillió kilométert kellett utaznia. Az utolsó tizenkét órában a Deep Impact emberi beavatkozás nélkül haladt, és saját magát navigálta. A misszió 311 millió dollárt, azaz nagyjából hatvanmilliárd forintot emésztett fel.

Volt már hasonló

A NASA központjában nagy ünneplés kezdődött, amikor látták, hogy az üstökös megtorpedózása sikeresen zárult – írta a BBC. Dr. Don Yeomans, a Deep Impact misszió kutatója szerint pont ott találták el az égitestet, ahol akarták. A kutatásban részt vevő tudósok elmondták, hogy az adatok elemzése után egészen új képet nyerünk az Univerzumról.


Klikk a képre!
Dr. Horváth András, a TIT Budapesti Planetárium igazgatója az Index kérdésére korábban elmondta, hogy Japán is indított már ehhez hasonló akciót, de ők jóval kisebb töltetet használnak. A mostani – tekintettel a lövedék sebességére és méretére - nagyjából száz méter átmérőjű krátert üthetett az égitest felszínén. A csillagász szerint azért fontos a Deep Impact útja, mert végre közvetlenül megismerhetjük egy üstökös kémiai összetételét.

Bár a mostani küldetés nem egy esetlegesen becsapódó meteor elleni védekezésről szólt, a NASA és az európai űrkutatási szervezet, az ESA is foglalkozik ezzel a kérdéssel. Az utóbbi például tervezi, hogy a közeljövőben kísérleti jelleggel eltérít egy kisbolygót pályájáról. Az eszközök készen állnak egy katasztrófa megelőzésére, megvannak a kellő méretű hordozórakétáink és termonukleáris fegyvereink egy meteor elpusztításához vagy eltérítéséhez, egyelőre azonban politikai akarat híján nincs pénz a védelem kialakítására.

Idegen civilizációt támadtunk meg?
A www.tempel1.com-on olvasható üzenet szerint a becsapódással megzavartuk egy eddig ismeretlen faj békés mindennapjait. A magát Zorgnak nevező szerző nem érti, miért támadjuk őket, hiszen nem ártottak nekünk. Mivel békeszerető fajról van szó, nem pusztítják el legfélelmetesebb fegyverükkel a Földet, de kénytelenek valahogy demonstrálni hatalmukat. Erről a demonstrációról nem derül ki több, mindenesetre nagy nézeteltérések és zavargások várhatók a közeljövőben a Földön. Zorgék leszögezik, hogy ha mindenféleképpen balhét akarunk, akkor azt intézzük el itthon.