Ágnes
-1 °C
2 °C

Föld-szerű exobolygót találtak

2005.06.14. 19:47
A Kaliforniai egyetem csillagászai felfedezték az eddig ismert legkisebb Naprendszeren túli bolygót. A miénkhez hasonló csillag körül keringő égitest csak hét és félszerese a Földnek.

A csillagászok eddig mintegy 150 exobolygót írtak le, amelyek mindegyike nagyobb az Uránusznál, amelynek tömege a Föld tizenötszöröse - puffatag és vélhetően élettelen gázbolygók ezek.

A Kaliforniai egyetem asztrofizikai kutatócsoportja elsőként talált kisebb szilárd exobolygót.

Az égitest a Vízöntő csillagképben, tőlünk mintegy 15 fényévre található Gliese 876 körül kering, amelynek közelében eddig két nagyobb gázbolygót is sikerült kimutatni.

Szilárd, csak forró

A szilárd bolygó minimális tömege a Föld hatszorosa, csillagát mindössze két nap alatt kerüli meg. Az planéta sajnos csak 3,2 millió kilométer távolságban kering a Gliesétől, így felszínén valószínűleg - az életnek korántsem kedvező - 200-400 Celsius fokos hőség uralkodik.

Geoffrey Marcy és Steven Vogt professzorok csapatukkal a hawaii Keck obszervatóriumban végeztek megfigyeléseket. A bolygókat az úgynevezett wobble-technikával mutatták ki, amely azon alapul, hogy a csillag fényének spektrumában jellegzetes periodikus változásokat okoz a körötte keringő égitestek gravitációs hatása.

"Több mint kétezer évvel ezelőtt Arisztotelész és Epikureusz görög filozófusok arról vitatkoztak, hogy léteznek-e Földhöz hasonló bolygók. Most kezünkben a bizonyíték egy másik csillag körül keringő szilárd bolygó létezéséről" - kommentálta az eredményt Geoffrey Marcy.