Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Hoppá: Kirúgta a NASA a pelenkás űrhajósnőt

2007.03.08. 16:14
Lisa Nowakot szerdán rúgták ki az amerikai űrügynökségtől, alig egy hónappal azután, hogy emberrablásért letartóztatták.

Lisa Nowak kalapáccsal és légfegyverrel felszerelkezve, előre kitervelt akcióval próbálta elfogni vetélytársnőjét, akiről úgy vélte, viszonya van szerelme tárgyával, a Discovery-pilóta William Oefeleinnel. A NASA közleménye szerint a nő három gyermek anyja, és nemrég vált el férjétől, azonban mielőtt letartóztatták, semmi jele nem volt annak, hogy mentálisan sérült.

Az úgy volt

A rendőrség először emberölési kísérlettel vádolta a 43 éves űrhajósnőt, majd a bizonyítékok alapján végül emberrablásért kell felelnie. A nőt az ügyében eljáró floridai bíróság 25 ezer dolláros óvadék fejében egy nappal letartóztatása után szabadlábra helyezte.


Lisa 2006-ban és most

A NASA szerdai közleménye szerint az űrhajós és az ügynökség "közös megegyezésével" zajlott a búcsú. Lisa Nowak tisztként dolgozik majd tovább a haditengerészetnél , ahol korábban is alkalmazásban állt. A NASA azzal érvelt az elbocsátás mellett, hogy az ügynökségnél "hiányzik az adminisztratív megoldás arra, hogy összeegyeztessék az űrhajós ellen zajló peres eljárást és a szabályzatot". Az űrhivatal egyik tisztviselője a Reutersnek azt mondta, a NASA rábólintott a haditengerészet Nowaknak szóló megbízására.

Pelenkában, szerelmesen

Nowak a kiképzések alatt ismerte meg Oefelein űrhajóst, és a rendőrségnek úgy jellemezte a kapcsolatot, hogy "több volt, mint munkakapcsolat, de kevesebb, mint romantikus viszony". Nowak február elején houstoni otthonából indult az orlandói nemzetközi reptérre, hogy szembeszálljon feltételezett riválisával. Az 1600 kilométeres autóútra sietve vállalkozott, és hogy a vizeléssel se veszítsen időt, bepelenkázta magát az útra. (Az űrhajósok az űrben is pelenkát használnak.)

Nowak Orlandóban, a repülőtér parkolójában találkozott Shipmannel, aki amikor észrevette, hogy valaki követi, gyorsan magára zárta autóját. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint az űrhajósnő sírva kérlelte ellenfelét, hadd üljön be mellé az autóba, majd meg is próbált beszállni. Colleen Shipman ekkor kissé letekerte az ablakot, ami nem bizonyult túl jó ötletnek, mert Nowak a résen keresztül azonnal lefújta gázspray-vel. Az áldozat el tudott hajtani a parkoló őrbódéjához, ahol szólt, hogy hívjanak rendőrt.


William Oefelein

Egy rendőr a bejelentés után közvetlenül követni kezdte Nowakot, és észrevette, hogy az űrhajósnő eldob egy műanyag zsákot. Utólag kiderült, hogy paróka és légfegyver volt a zacskóban. Nowak kezében volt egy másik zsák is, amitől már nem tudott időben megszabadulni - ebből egy acélkalapács, egy jókora kés és egy gumicső került elő. A nő autójában gázspray-t, légpuskatöltényeket, gumikesztyűket, illetve Shipman és Oefelein egymásnak írt leveleit találták. Március első hetében feltehetően ez a levelezés szivárgott ki a neten, amiben többek között az űrből tárgyalják meg, milyen lesz az ágyban.

Tavasszal repült volna

Nowak a kiképzések alatt ismerte meg Oefeleint, mindketten sikeres küldetést hajtottak végre a Discoveryvel. A nő tavaly nyáron járt az űrben, az űrsikló repülőmérnökeként ő felelt a dokkolásért, kezelte a sikló robotkarját, és részt vett a hőpajzs ellenőrzésében. Felettesei nagyon elégedettek voltak vele, és a botrány előtt az Atlantis tavasszal induló küldetésének a legénységébe is beválogatták. Nowak helyére végül Terry Wirts került.