Valér
2 °C
8 °C

A fonálférgek túlélték a Columbia-katasztrófát

2003.05.03. 22:11
Több száz élő fonálférget találtak a Columbia űrrepülő roncsai között, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán. A világűrt megjárt fonálférgek tárolóit már több héttel ezelőtt kiemelték Texasban, de a dobozokat csak ezen a héten nyitották ki a floridai Kennedy űrközpontban.
A február elsején szerencsétlenül járt űrsiklón közel hatvan tudományos kísérletet folytattak le. A fonálférgeken kívül elpuszult mohatelepeket tartalmazó tartályokra is bukkantak, írta az MSNBC.

Mesterséges tápanyag

"Úgy tudom, csupán ezeket a kísérleti telepeket találták meg és azonosították" - mondta Bruce Buckingham, a NASA Kennedy űrközpontjának szóvivője. A férgekre és a mohára egy négykilós szekrényben bukkantak rá az űrrepülő középső fedélzetén. A férgeket az űrhajósok hat tartályban helyezték el, mindegyik nyolc-nyolc petricsészét tartalmazott. A ceruzahegynyi fonálférgeken egy új mesterséges tápanyagot próbáltak ki.

A Caenorhabditis elegans volt az első többsejtű élőlény, melynek teljesen feltérképezték a génállományát, 1999-ben. A faj kétnemű: hím és hermafrodita egyedei vannak, ez utóbbiak spermiumot termelő nőstények. Ezek körülbelül 300 petesejtet tudnak megtermékenyíteni, ezután szükségük van a hímekre a nagyobb szaporulat eléréséhez. A fonálférgek 7-10 napig élnek, a most megtalált egyedek tehát az űrben járt tenyészet leszármazottai.

Sejtszerveződés

A mohatelepeken azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja a gravitáció a sejtszerveződést. A küldetés alatt a Rick Husband parancsnok foglalkozott a telepekkel: olyan vegyülettel permetezte be őket, mely elpusztította a fehérjerostokat, majd formaldehiddel konzerválta a mohát. A nyolc darab, mohát tartalmazó alumínium dobozból hét került elő.

A kísérletet a NASA Ames kutatóközpontja és Fred Sack, az ohioi egyetem munkatársa készítettek elő. "A sejtek meglepően jó állapotban maradtak meg, de még vizsgáljuk, hogy mire tudjuk majd őket használni" - mondta Sack. A NASA illetékesei egyelőre nem tudják, hogy van-e a férgeknek tudományos értékük, mivel eredetileg úgy tervezték, hogy a landolás után pár órával vizsgálják meg őket.