Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két NASA-kutató szerint van élet a Marson

2005.02.17. 13:27
Komoly bizonyítékok vannak arra nézve, hogy van élet a Marson, eldugott barlangokban és vízcseppekben rejtőzve - mondta két NASA-tudós vasárnap egy személyes találkozón egy csoport űrkutatással foglalkozó hivatalnoknak.

Carol Stoker és Larry Lemke, a NASA Ames Kutatóközpontjának munkatársai azt közölték a hallgatósággal, hogy bár közvetlen bizonyítékok nincsenek arról, hogy van élet a Marson, de a vörös bolygón talált metán és további ismert biológiai tevékenységek közvetetten erre utalhatnak, írja a Space.com.

Mikrobák a föld alatt

Stoker és kutatótársai már régóta feltételezik, hogy a Marson, a földfelszín alatt megélhetnek különféle biológiai organizmusok, amelyek létezését az extrém környezeti feltételek között is ki lehet mutatni. A földfelszín alatti élet bizonyítására Stoker, valamint amerikai és spanyol tudósokból álló kutatócsoportja 2003-ban Délnyugat-Spanyolországban végzett vizsgálatokat a Rio Tinto folyó közelében. A vöröses színű, savas vizéről ismert folyó kémiai összetételét tekintve hasonló a marsi környezetben található folyókhoz.

mars A Space.com szerette volna Carol Stokert megszólaltatni, de csütörtökig nem válaszolt a megkeresésre. A kutató 2003-ban, a Rio Tinto melletti kutatások idején azt nyilatkozta a lapnak, hogy ő és kutatótársai remélik, hogy a földfelszín alatt azonosítanak egy általuk "kémiai bioreaktornak" nevezett rendszert, amely meghatározza a felszíni környezet tulajdonságait.

A savas folyóhoz hasonlóan

A Rio Tinto melletti kutatás során a földfelszín alatti életről tanúskodó parányi mikrobákat fedeztek fel. "A Rio Tintonál végzett kutatás eredményei megfelelő analógiát jelentenek ahhoz, hogy életet keressünk a Marson" - fogalmazott a kutató.

A Space.com forrása szerint Stoker vasárnap privát hallgatóságának azt mondta, hogy a Rio Tinto-i felfedezést a marsi adatokkal összehasonlítva kutatócsoportja úgy találta, hogy a Mars felszíne alatt létezik az élet. Erre két jelen lévő tudós azt mondta, véleményük szerint a Marson található metán is aktív föld alatti bioszférát jelezhet.

Stoker és Lemke elszántak

"Nagyon elszántak, hogy kiderítsék mi eredményezheti a metántermelődést. Ehhez a válaszhoz viszont nem kell más, csak fúrni, fúrni és fúrni" - mondta a találkozó egyik résztvevője a Space.com-nak. Az űrügynökség 2009-ben küldi a következő járművet a Marsra, azonban egyelőre nem tervezi fúrógépekkel felszerelt Mars-járó kifejlesztését.