Ervin
12 °C
28 °C

Két NASA-kutató szerint van élet a Marson

2005.02.17. 13:27
Komoly bizonyítékok vannak arra nézve, hogy van élet a Marson, eldugott barlangokban és vízcseppekben rejtőzve - mondta két NASA-tudós vasárnap egy személyes találkozón egy csoport űrkutatással foglalkozó hivatalnoknak.

Carol Stoker és Larry Lemke, a NASA Ames Kutatóközpontjának munkatársai azt közölték a hallgatósággal, hogy bár közvetlen bizonyítékok nincsenek arról, hogy van élet a Marson, de a vörös bolygón talált metán és további ismert biológiai tevékenységek közvetetten erre utalhatnak, írja a Space.com.

Mikrobák a föld alatt

Stoker és kutatótársai már régóta feltételezik, hogy a Marson, a földfelszín alatt megélhetnek különféle biológiai organizmusok, amelyek létezését az extrém környezeti feltételek között is ki lehet mutatni. A földfelszín alatti élet bizonyítására Stoker, valamint amerikai és spanyol tudósokból álló kutatócsoportja 2003-ban Délnyugat-Spanyolországban végzett vizsgálatokat a Rio Tinto folyó közelében. A vöröses színű, savas vizéről ismert folyó kémiai összetételét tekintve hasonló a marsi környezetben található folyókhoz.

mars A Space.com szerette volna Carol Stokert megszólaltatni, de csütörtökig nem válaszolt a megkeresésre. A kutató 2003-ban, a Rio Tinto melletti kutatások idején azt nyilatkozta a lapnak, hogy ő és kutatótársai remélik, hogy a földfelszín alatt azonosítanak egy általuk "kémiai bioreaktornak" nevezett rendszert, amely meghatározza a felszíni környezet tulajdonságait.

A savas folyóhoz hasonlóan

A Rio Tinto melletti kutatás során a földfelszín alatti életről tanúskodó parányi mikrobákat fedeztek fel. "A Rio Tintonál végzett kutatás eredményei megfelelő analógiát jelentenek ahhoz, hogy életet keressünk a Marson" - fogalmazott a kutató.

A Space.com forrása szerint Stoker vasárnap privát hallgatóságának azt mondta, hogy a Rio Tinto-i felfedezést a marsi adatokkal összehasonlítva kutatócsoportja úgy találta, hogy a Mars felszíne alatt létezik az élet. Erre két jelen lévő tudós azt mondta, véleményük szerint a Marson található metán is aktív föld alatti bioszférát jelezhet.

Stoker és Lemke elszántak

"Nagyon elszántak, hogy kiderítsék mi eredményezheti a metántermelődést. Ehhez a válaszhoz viszont nem kell más, csak fúrni, fúrni és fúrni" - mondta a találkozó egyik résztvevője a Space.com-nak. Az űrügynökség 2009-ben küldi a következő járművet a Marsra, azonban egyelőre nem tervezi fúrógépekkel felszerelt Mars-járó kifejlesztését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!